Íme Dragomán György tavaszi levese

Dragomán György magyar író és műfordító nemrég jelentette meg első recepteskönyvét, a Főzőskönyvet. Ebből osztott meg velünk egy finom levesreceptet.


„Még épp tart a narancs-szezon, főzzetek gyömbéres narancsos sárgarépa-krémlevest"

─ írja Dragomán Facebook-oldalán, amikor megosztja követőivel az irodalmi hangon írt, humoros hangvételű, könnyed receptjét. Az eredeti receptet a Good Food Világkonyha magazinban közölték.

A leveshez a következő hozzávalókra lesz szükségünk:

  • fél kiló sárgarépa
  • 2 darab édes narancs
  • egy diónyi gyömbér
  • egy csipetnyi szódabikarbóna
  • 10 dkg vaj
  • cayenne-bors/füstölt chili/erős paprika

Először hámozzuk meg a répát. Az író hozzáteszi,

„Én a hűséges svájci hámozómmal szoktam, és amikor kézbe fogom, mindig New York jut eszembe, mert az elsőt ott vettem apámnak ajándékba jó huszonöt évvel ezelőtt egy legendás ausztrál utcai árustól".

A meghámozott répát vágjuk 6-7 centis darabokra, majd hosszában négybe. Ezután vágjuk ki a répa belsejét, ezt tegyük félre, mivel ebből lesz a levesbetét. Dragomán megmagyarázza, hogy a magasabb kálciumtartalmú répabelsőtől kesernyés ízt kaphat a levesünk, amit nem szeretnénk.

Az író a répa vágása alatt mindenféle, a zöldséggel kapcsolatos élmény felidézését szorgalmazza az olvasókban:

„Én a béta karotinra is szoktam gondolni, meg az angol vadászpilótákra, a második világháborúra, a brit propagandára, ami a répával titkolta el a radartechnikát, (azt mondták, a pilóták a répától látnak jobban, mint a németek, pedig volt már egy újfajta radarjuk) néha a holland királynő is eszembe jut (az ő szülinapjára nemesítették narancsszínűre a répát), aztán gyerekkorom gyógyszere a reszelt torma-alma-répa villan eszembe".

Miután feldaraboltuk a répát és elgondolkodtunk annak történelmi jelentőségén, tegyük bele egy szűrőbe és mossuk meg a darabokat. Jöhet a gyömbér hámozása és lereszelése.

„Gyömbérpucoláskor a versenylovakra nyugtalanságára gondolok, de azt, hogy miért, nem mesélem el, mégse regényt írok, hanem csak receptet."

─ teszi hozzá ismét Dragomán.

Ezután vegyünk elő egy közepesen nagy, vastag falú edényt, tegyük rá a tűzre és olvasszuk fel benne a vajat. Erre jön először a gyömbér, majd a lecsöpögtetett répa. Szórjuk meg sóval és szódabikarbónával. Ha már kapott egy kis színt, annyi vízzel töltsük fel, amennyi épp ellepi. Lábosban 20 percig, kuktában 15 percig főzzük. Közben facsarjuk ki a narancsok levét. Amikor a répa kellően megpuhult, botmixerrel pépesítsük. Az írónak erről is eszébe jut valami:

„Bevallom, én ilyenkor néha énekelni szoktam, mert botmixer hangjától a többiek egyáltalán nem, én viszont sokkal szebbnek hallom a hangom."

A már kellően pépes krémhez jöhet a narancslé. Kicsi lángon tovább főzzük a répalevest. A répa közepének hosszú szeleteit közben vajban, nagy lángon süssük ropogósra, ezt megfűszerezhetjük ízlés szerint cayenne-borssal, füstölt chilivel vagy erős paprikával. A kész levest tegyük tányérokba, a közepükbe pedig helyezzünk a pirított levésbetétből.

„Kóstoljátok meg, adjátok át magatokat egy pillanatra a savanykásan édes és tiszta narancs és répaíznek, a leves finom könnyűségének és melegítő gyömbér-erejének, a betét roppanós csípősségének.
Örüljetek."

─ fejezi be receptjét Dragomán.

(Forrás: Dragomán György/Facebook)

A figyelmetekbe ajánljuk