lasagne recept, húsos lasagne

Az olasz rakott tésztaétel, amit szinte mindenki kivétel nélkül szeret.


A lasagne készítése több százéves múlttal rendelkezik, ugyanis a középkori Firenzében a foglalkozások között sorolják fel az "arte dei cuochi e dei lasagnari", tehát a szakácsok és lasagna-készítők.

Sőt, az anjouk nápolyi udvarában a 13. században íródott szakácskönyvben is fellelhető, a Liber de Coquina. Ezen kívül a 14. századi kódexek átiratában is megtalálták a lasagne receptjét. Az itt leírt étel sajttal és fűszerekkel megszórt, főtt tésztalapokat ír le. Hasonlóképpen jártak el II. Richárd angol király udvari receptgyűjteményének a Forme of Curyszerzői is, amiben loseyns a neve. A következő évszázadokban a szakácskönyvek a tészta húslevesben főzését, majd főtt hússal és sajttal töltését írják le. 1634-ben az apácák töltött lasagnája mozzarellával és vajjal már a mai lasagnéra hasonlít, főleg, hogy a recept kemencében összesütött, rakott tésztáról szól. Az első paradicsommal készült lasagne receptje pedig 1881-ben jelent meg.

Hozzávalók:

  • olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1.5 kg darált hús
  • só, bors
  • 1.5liter paradicsomszósz
  • bazsalikom
  • 8 dkg vaj
  • 3 ek liszt
  • 5 dl tej
  • 1 csomag lasagne tészta
  • sajt

​Elkészítése:

Az olajban az apróra vágott vöröshagymát a fokhagymával együtt megdinszteljük, majd rátesszük a darált húst, és nagyobb lángon egészen addig pároljuk, amíg kifehéredik a hús. Sóval, borssal ízesítjük. Ezután pici vizet teszünk alá, és fedő alatt megpároljuk. Amikor már majdnem készen van, felengedjük a paradicsomszósszal, bazsalikommal ízesítjük, és jól összefőzzük. Közben a vajat felmelegítjük, beleszórjuk a lisztet, és addig hevítjük, míg el nem kezd kifehéredni. Felengedjük tejjel, sózzuk és nem túl sűrű szósszá (besamel) főzzük. Ha sűrűsödne, tejjel hígíthatjuk.


Egy közepes méretű tepsit vékonyan kiolajazunk, az aljába teszünk kevés ragut, több besamelt, majd jön a tészta, a ragu, a besamel, aztán a tészta, váltakozva. A lényeg, hogy a tetejére kerüljön az utolsó adag ragu. Megszórjuk reszelt sajttal, alufóliával letakarva, 170 fokos sütőben, kb. 35 perc alatt készre sütjük (amíg a tészta megpuhul)


(mindmegette)

A figyelmetekbe ajánljuk