Három ingyenes filmet nézhetünk meg május 16-ig

A Még egy kört mindenkinek, mely Oscar- és Európa-díjas, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás ingyenesen megtekinthető május 16-ig.

A Festival Scope oldalán megtalálható LuxVirtual Cinema jóvoltából több európai országból is megtekinthetünk ingyenesen filmeket május 16-ig. Így került be a repertoárba Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek című drámája, Alexander Nanau Kollektíva című dokumentumfilmje és Jan Komasa Corpus Christi című filmje.

A dán, román és lengyel alkotások különleges elbírálásban részesültek. A Még egy kört mindenkinek ugyanis Európa- és Oscar-díjat is nyert, a Kollektívát pedig Oscar-díjra jelölték.

A Lux közönségdíj továbbá Facebook-oldalán május 17-én egy beszélgetést mutat be Thomas Vinterberg és Alexander Nanau rendezőkkel, valamint a Corpus Christi főszerepét alakító Bartosz Bielenia lengyel színésszel.

Az európai közönség május 23-ig szavazhat a filmekről egy egytől ötig terjedő skálán. Emellett az Európai Parlament tagjai is szavaznak a filmekre. A nyertest június 9-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén.

A díjakat az Európai Parlament elnöke, David-Maria Sassoli adja át a meghívott partnerek és a jelölt filmek képviselőinek jelenlétében.

A Lux közönségdíj az Európai Filmakadémia és az Európai Parlament kezdeményezésére jött létre, melyben az Európai Bizottság és az Europa Cinemas egyaránt együttműködött.

(Forrás: Fidelio)

A figyelmetekbe ajánljuk