húsvéti boszorkányok finnországban

Bár Finnországban alapvetően a hagyományos keresztény szokások szerint ünneplik a húsvétot, akad néhány csak rájuk jellemző hagyományuk, ami az ünnepet illeti. Most bemutatunk néhányat.


Ha húsvét, akkor a finnek máglyát égetnek

Az északi országokban, így Finnországban is hagyomány nagyszombaton egy hatalmas máglyát rakni és elégetni. Régen jelképesen így égették el a boszorkányokat és űzték el a gonosz szellemeket. Úgy tartották, minél több a szikra és minél nagyobb a füst, annál nagyobb biztonságot nyújt a természetfeletti ártó lények ellen.

Nagyszombaton jönnek a boszorkányok

A boszorkányoktól való félelem nem volt teljesen alaptalan. Na persze nem természetfeletti lényekről van szó, hanem nagyszombaton régen tényleg boszorkánynak öltöztek az emberek, hogy az istálókba bejutva megfejjék a teheneket és kivágjanak egy darabot a szőrükből, vagy éppen a bőrükből. Ezt rosszindulatú szomszédok és az adott települések kitaszítottjai csinálták.

Később persze ebből aztán egy kedvesebb hagyomány lett. A trulliknak nevezett boszorkányoknak öltöznek be a lányok és eljátszák csak, hogy megpróbálnak bejutni az istállóba. A hidelem szerint azért nagyszombaton jönnek elő, mert ilyenkor a leggyengébb Isten oltalma ellenük.

Szerencsére nem mindegyik régi szokás maradt meg

Nagyon régen Finnországban volt egy egészen borzalmas húsvéti szokás, nagypénteken ugyanis elfenekelték a szülők a gyerekeiket. Mindezt azért tették, hogy a gyerekek átérezzék Jézus szenvedését. Szerencsére ezt a szadista szokást ma már a törvény tiltja, ahogy a gyerekek bárminemű bántalmazását is.

További érdekességeket Finnország húsvéti szokásairól az Élet Finnországban cikkében olvashatsz.


A figyelmetekbe ajánljuk