kisfiú esernyővel áll egy sziklán

A most született gyerekekre természeti katasztrófákkal teli élet vár

A fiatalabb generációk egészen más világban fognak felnőni.


A legújabb kutatás szerint az 1960-ban született csecsemőkhöz képest a 2010 után született gyermekek átlagosan négyszer annyi szélsőséges éghajlati eseményt fognak átélni életük során, ha a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fokon tartjuk, ám ez a küszöbérték túl gyorsan közeledik.

Az ENSZ nemrégiben kiadott jelentése szerint a világ az évszázad végére akár a 2,7 fokos felmelegedést is elérhetjük, és az új modellek szerint ez a plusz egy fok katasztrofális hatású lesz.

Ha a világ 2100-ra 3 Celsius-fokkal melegszik, a szerzők előrejelzése szerint a most születendő gyermekek kétszer annyi erdőtüzet és ciklont, háromszor annyi folyami áradást, négyszer annyi terméskiesést, ötször annyi aszályt és 36-szor annyi hőhullámot fognak átélni, mint a korai X generációsok.

Eredményeink rávilágítanak a fiatal generációk biztonságát fenyegető súlyos veszélyre, és drasztikus kibocsátáscsökkentésre szólítanak fel jövőjük védelme érdekében"

– írják a szerzők.

Az éghajlati válság folytatódásával egyre több bizonyíték utal arra, hogy az olyan szélsőséges időjárási események, mint a hurrikánok, ciklonok és erdőtüzek gyakoribbá és valószínűleg súlyosabbá is válnak.

Az új tanulmány az első, amely megjósolja, hogy a fiatalabb generációkra milyen személyes hatást gyakorolnak majd ezek a fenyegető katasztrófák életük során.

Ennek kiszámításához a kutatók olyan modelleket hoztak létre, amelyek három információáramlatot tartalmaznak: a globális népesedési adatokat, például a népesség növekedését és az átlagos élettartamot, hat szélsőséges időjárási eseményre vonatkozó előrejelzéseket, köztük erdőtüzeket, ciklonokat, áradásokat, terméskieséseket, aszályokat és hőhullámokat, valamint az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) által összeállított jövőbeli éghajlati forgatókönyveket.

Az eredmények ugyan messze nem tökéletesek, de fontos lépést jelentenek a generációk közötti egyenlőtlenségek közötti különbségek azonosításában.

(ScienceAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk