Tippek, amikkel sokat dobhatsz gyermeked szókincsén

Sokat segíthetünk gyermekünk szociális és kognitív képességeinek fejlesztésében, ha már csecsemőkorában beszélünk hozzá.


A megfelelő mennyiségű beszélgetés a gyermek kommunikációs képességeit is fejleszti, bár ezt nem könnyű a mindennapokban teljesíteni. A hétköznapok robotolása gyakran kifárasztja a szülőket nap végére, és kevesebb figyelem jut a gyerekekre. Pedig fontos lenne legalább időnként tudatosan figyelni erre.

A Kaliforniai Egyetem kutatói arra törekedtek, hogy meghatározzák azokat a kulcsfontosságú tényezőket, amelyek hozzájárulnak a gyermek nyelvi fejlődéséhez. Kétszázhetvenöt olyan családot vizsgáltak, ahol 0-4 éves korú gyermekek éltek.

unsplash/Ashton Bingham

Három szempont szerint tanulmányozták a családokat:

  • A szülők egyirányú kommunikációt folytattak a gyerekekkel, ilyen volt például a meseolvasás, ebben a szituációban a gyerek hallgatóként volt jelen
  • Televíziót nézettek a gyermekkel
  • A szülők sokat beszélgettek a gyermekkel, és úgy kommunikáltak velük, hogy rendszerint választ is kapjanak

Az eredmények arra mutattak rá, hogy a beszélgetés fejleszti a gyerek kommunikációját leginkább, hiszen egy oda-vissza folyamatról beszélünk. Míg a meseolvasás is nagyon fontos, de ott a kommunikáció csak egyirányú. A tv nézést pedig a 3 év alatti gyerekek nem igazán tudják még értelmezni, gyakran csak a villódzó képek kötik le a figyelmüket.

Forrás: Femina

A figyelmetekbe ajánljuk