kid playing with phone gyerek játszik a telefonnal

Az interaktív tábla, a tablet használata alapvetőek lehetnek, de azt is tény, hogy a túl sok képernyőidő rossz hatással lehet az alvásukra.Már kisgyermek korban is ott a képernyő

gyerek tv el\u0151tt sr\u00e1c kisfi\u00fa tv-t n\u00e9z

hu.123rf.com

A képernyő a gyerekek életének részei már fiatal koruktól. A tévéhez, táblagépekhez, telefonokhoz való hozzáférésük nem feltétlenül lesz negatív hatással életükre.

„Mielőtt még beszélni tudott volna, már tudta melyik telefon tartozik hozzám, és melyik az apjához. Majdnem teljesen egyformák voltak a készülékek, ő mégis meg tudta különböztetni őket. Ha bárki hozzá mert érni a telefonomhoz rajtam kívül, akkor már ordított. Még akkor is kiborult, ha csak megmutattam a telefonomon egy képet valaki másnak. Az ő világában, a telefonom az én részem volt, hasonlóan a cipőmhöz, ruháimhoz, mivel majdnem mindig velem volt és ezért a kiegészítőm megvédéseként fogta fel a dolgot"

– mesélte az újságíróként dolgozó Melissa Hogeboom, aki azt hozzátette, hogy kijózanítóak voltak számára ezek az élmények, ugyanakkor azt is megmutatták neki, hogy ezek az eszközök teljesen az életünk részeivé váltak.

Miközben van egy törekvés arra, hogy kevésbé legyünk függők, valójában hasznosak ezek az készülékek: tájékozódásban, online ételrendelésnél, podcastok hallgatásánál.

gyerek j\u00e1tszik

unsplash.com/Kelly Sikkema

Soha nem látott módon terjedtek el a telefonok, így alapvető fontosságú, hogy a gyerekeink gyorsan, könnyen és intuitívan vegyék fel a ritmust.

"A gyermekem egyből megtanulta, hogyan kell a képernyőt fel- és legörgetni, és tudta, hogy képek fognak megjelenni, de legalábbis világossá válik a telefonom képernyője. Úgy tűnt pillanatok alatt elsajátította ezt a képességet"

– tette hozzá Hogeboom.

Tudjuk, hogy a képernyők rettenetesen addiktívak, megváltoztatják gyermekeink agyát, és ennek a mikéntjét most kezdjük lassan megérteni. Nem minden rossz, amit ezek a készülékek okoznak, de kétségtelenül szabályoznunk kell, hogy hogyan használjuk jobban a képernyőt, mikor állítsunk neki határt, mikor lesz pozitív hatása.

A képernyőidő hatása számokban

Ha kognitív képességeinket nézzük, akkor muszáj erről beszélni, hiszen a képernyők mindenhol ott vannak a gyerekek életében is. Ezért a képernyőhasználatuk valahogy mégis egy aggasztó képet mutat. A számok azt mutatják, hogy a 0 és 2 év közötti gyerekek több mint három órát töltenek képernyő előtt, ráadásul ez az elmúlt két évtizedben meg is duplázódott. Az iskolaérett gyerekek pedig 49%-a több mint két órát ül a képernyő előtt, és 16%-uk pedig legalább négy órát.

Mivel többet ülünk a képernyők előtt ez hatással van a fizikai aktivitásunkra is, kevesebbet mozgunk a test-tömeg indexünk romlott, kevesebb a közös családi étkezés.

Ha a hálószobánkba is beköltözött a televízió, akkor a képernyőidő még több és az alvási időnkre is hatással van, ami átlagosan ilyenkor 31%-al csökken. Ez ugyanúgy érvényes a gyerekeknél is – mutatott rá a BBC cikke.

A figyelmetekbe ajánljuk