Két botanikus, Paula és Les Ansley az Egyesült Királyságból költöztek Dél-Afrikába, hogy hozzájáruljanak a természetvédelmi erőfeszítéseihez és támogassa a helyi közösséget. Végül számításaikat egészen furcsa párosításban, az elefántürülékben és a ginben találták meg – nem is akárhogyan.
A gondolat már évekkel ezelőtt megfogalmazódott a fejükben, amikor az országban jártak és meglátogattak egy rezervátumot. Az ottani vadőr mesélt nekik arról, hogy az elefántok mennyire különlegesek az általuk elfogyasztott ételekkel kapcsolatban: csupán kevesebb mint a felét szívják magukba az ételeknek, a növényi étrend másik fele érintetlenül marad a trágyában.
Ráadásul roppant gondosan választják ki azokat a növényeket, amelyeket később elfogyasztanak.
Végül Les Ansley-ből tette fel a forradalmi kérdést: miért ne gyűjthetnék össze az elefántok a tökéletes ital alapanyagait? Ma már lepárlót működtetnek, ahol elefántürülékből készítenek magas minőségű gint. Az Indlovu Gin márkát 2018-ban alapították és a rezervátumból szerzik a „hozzávalót".
Mindez a valóságban úgy zajlik, hogy először kiszárítják az ürüléket, később sterilizálják és öblítik azt, majd újra kiszárítják – ebben az állapotában kerül a ginbe. A megszokott összetevőkön kívül (boróka, koriander) tartalmaz különböző gyökereket, füvet, gyümölcs- és kéregkivonatokat, mint például az aloe vera vagy az akác.
Facebok/Indlovu Gin
A fogadtatás természetesen kétes volt a készítési elv miatt, de elvileg az íze kárpótolja a fogyasztót. A két botanikus ráadásul a cég bevételének 15%-át az Afrika Alapítványnak adományozzák az elefántok védelmének támogatására.