Zöldségek
Fotó: Shutterstock

Az otthon termesztett zöldségek a pénztárcát és a környezetet is védik

Ne fizessünk, ha nem muszáj: ezt a 9 zöldséget otthon is könnyedén megtermelhetjük

A saját termesztésű zöldségek sokszor nemcsak ízletesebbek, de egészségesebbek is, mint a boltban vásárolt verziók, hiszen pontosan tudjuk, hogy milyen körülmények között nőttek, valamint azt is, hogy milyen vegyszerekkel kezeltük őket. Akadnak azonban olyan, otthon is termeszthető zöldségfajták is, melyek segítségével – gyakorlatilag nulla tapasztalattal és egy kis lelkesedéssel – zöld oázist varázsolhatunk a teraszunkon, erkélyünkön.


A saját termesztésű zöldségek egyre népszerűbbé válnak, és nem véletlenül. Amellett, hogy friss és ízletes alapanyagokat biztosítanak, számos egészségügyi, pénzügyi és környezetvédelmi előnnyel is járnak – írja a Vince.

Ezt is olvasd el! 5 szuperélelmiszer, ami segíthet elkerülni az influenzát

A portál szerint akadnak olyan zöldségek, melyeket ráadásul kifejezetten könnyű otthon termeszteni:

ezek általában azok a növények, amik nem igényelnek nagy figyelmet, viszonylag igénytelenek, cserébe viszont gyorsan és látványosan nőnek.

Otthon termesztett z\u00f6lds\u00e9gek

Érdemes igénytelen, kevés figyelmet igénylő növényekkel kezdeni

Fotó: Shutterstock

Ilyen például a rukkola, ami kifejezetten jól tűri a hideget, így akár már kora tavasszal is vethető, nyáron pedig remekül termeszthető. Hasonló a saláta is, ami könnyen növekszik és kedveli a hűvösebb helyeket.

A tavaszi szezon egyik nagy kedvence a retek, ami szintén nem igényel nagy figyelmet, cserébe viszont akár három-négy hét alatt beérik. A borsóval és a babbal akár a tél vége felé is megéri próbálkozni, hiszen olyan növényekről van szó, melyek kifejezetten kedvelik a hideget, ráadásul javítják a talaj nitrogénellátottságát is.

A cékla is a hűvös időt kedveli és könnyen nevelhető, csakúgy, mint a cukkini és a paradicsom, bár az utóbbi kettő melegkedvelő növény, amelyek április vetést igényelnek.

Ez is érdekelhet! A megszokottnál sokkal korábban érkezett idén a medvehagymaszezon

A vöröshagyma, ami a legtöbb magyaros étel alapja, gyorsan fejlődik, főleg abban az esetben, ha előnevelt dughagymát használunk.

A figyelmetekbe ajánljuk