zabkása
Shutterstock

Meglepő, de van a tejnél és a víznél is jobb főzőfolyadék a zabkásához

Egy tál forró zabpehely ugyan az egyik legjobb napindító – hiszen könnyű, mégis órákig eltelít –, de kár tagadni: könnyen rá lehet unni. De van megoldás!

A barna cukor és a fahéj néhány napig megoldhatja a problémát, de ugyanannak a néhány íznek az ismétlődése unalmassá válhat. A A lifehacker.com oldala viszont adott egy tippet, hogyan dobjuk fel az egyhangúságot. Az oldal szerint ezzel biztosítható, hogy a zab akkor se válik majd unalmassá, ha minden reggel ezt fogyasztjuk.

A reggeli zabkása megfőzéséhez a legtöbben vizet vagy tejet használnak, ez pedig szintén egysíkú lehet egy idő után. Ezen azonban változtathatunk, ha a teáskészlet után nyúlunk.

A zabpehelyízesítők általában kétféle formában léteznek: porok (például őrölt fahéj vagy gyömbér) vagy folyékony koncentrátumok, mint például a vaníliakivonat. Ebben az esetben ahelyett, hogy a száraz fűszereket aprólékosan ultrafinom porrá őrölnénk, vagy valami bolti keveréket adnánk hozzá a zabkásához, válasszuk a szerénynek tűnő teafiltert, amiben megfelelő mennyiségű íz található. Egy jó áztatás a zabpehely leendő vizében megteszi a hatását: az eredmény nem csak finom, de tökéletesen egyszerű is.

Lényegében egyszerűen csak zabpelyhet kell főzni. Akár minden nap főzhetjük a zabot más teában. A zab megszívja magát a főzőfolyadékkal, vagyis átveszi annak ízét – így minden nap egy másik ízt kóstolhatunk.

A teás zab elkészítéséhez először is egy bögre (2 deciliter) erős teára lesz szükség. Természetesen többet is le lehet főzni, akkor még inni is marad belőle. Ezután mehet a zab a teába, várjunk 5 percet, ha szeretnénk, adjunk még hozzá fahéjat, mézet, és már kész is a reggeli.


A figyelmetekbe ajánljuk