wagyu marha

Illusztráció

Már kinyomtatva is megkóstolhatjuk a világ legdrágább marhahúsát

Szerkezetileg teljesen megegyezik az eredetivel.

Az Oszakai Egyetem japán tudósai először nyomtattak ki sikeresen wagyu marhahúst 3D technológia segítségével. A sajtóközlemény szerint a kutatócsoport wagyu szarvasmarhákból izolált őssejtekből nyerték ki az általuk „húsalternatívának" nevezett, nagyrészt laboratóriumban termesztett marhahúst.

Az egyedi rostokat, beleértve az izmot, a zsírt vagy az ereket, ezekből a sejtekből állítottak elő a bioprintelés segítségével.

– magyarázza a közlemény.

A rostokat ezután szintén 3D-ben, a szövettani struktúrát követve rendezték el, hogy végül tökéletes felépítésben reprodukálják a valódi wagyu marhahús szerkezetét. Mindez végül olyan jól sikerült, hogy szerkezetileg pontosan az eredeti társával megegyező másolatot készítettek.

A projekt vezető szerzője, Michiya Matsusaki hozzátette, hogy az eljárás továbbfejlesztésével akár a 3D-nyomtatott hús-, zsír- és izomtartalma is módosítható, így a fogyasztók ízlésük vagy egészségi állapotuk szerint válogathatnak a különböző nyomtatott húsfajták között a jövőben. Nem beszélve arról, ha az előállítási mód a jövőben elterjedne, nagy segítséget nyújthatna az élelmiszerhiány és a környezetvédelem szempontjából is.

(Hypebeast)


A figyelmetekbe ajánljuk