vérnyomás

Ezzel az étellel csökkentheted a vérnyomásodat

Kis mennyiség is nagy hatással lehet a vérnyomásodra.


A magas vérnyomásban szenvedők nagy javulást tapasztalhatnak, ha minden nap reggelire vagy akár uzsonnára joghurtot fogyasztanak. Egy kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a joghurtfogyasztás tényleg hatással van-e a vérnyomásra és a szívbetegségek egyéb kockázati tényezőire.

A tanulmány szerint egy bizonyos tejtermék valóban érdekes egészségügyi előnyökkel járhat, különösen, ha az egészséges vérnyomás fenntartásáról van szó. Ez pedig nem mást, mint a joghurt.

Az International Dairy Journal kutatása szerint lenyűgöző vérnyomáscsökkentő hatása van, s egyre bizonyosabb, hogy a joghurt valóban nagy segítséget nyújt a hipertóniában szenvedő betegeknek.

A mostani vizsgálatok során a szakértők megállapították, hogy azoknak a személyeknek, akik rendszeresen fogyasztanak joghurtot, nagyobb eséllyel lesz jó a vérnyomásuk. Egészen pontosan a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél jelentősen csökkent az úgynevezett szisztolés vérnyomás (ez a felső, magasabb érték, tehát a 120/80-nál a 120) és az átlagos artériás nyomás. És már kis mennyiségű fogyasztásnál is észrevehető volt a javulás.

Tehát egy rendkívül finom és egészséges étel, ami ráadásul tele van fehérjével, egészséges zsírokkal és megannyi tápanyaggal – kalciummal, magnéziummal és káliummal. A tanulmányt készítő tudósok feltételezése szerint ezeknek a tápanyagoknak lehet köze ahhoz, hogy a joghurt pozitív hatással van a vérnyomásra.

(PsyBlog)

A figyelmetekbe ajánljuk