bunch of vegetables

Könnyen beszerezhetőek a vérnyomásodat csökkentő élelmiszerek

Bizonyos ásványi anyagok magasabb bevitele hosszú távon bizonyítottan csökkenti a vérnyomást.


Azok az emberek, akik nagyobb mennyiségű magnéziumot, káliumot és kalciumot vettek be, alacsonyabb vérnyomást mutattak, állapította meg egy tanulmány. Továbbá azok a résztvevők, akik napi 3,2 gramm káliumot fogyasztottak 3,7 gramm nátriummal kombinálva, a legalacsonyabb vérnyomással rendelkeztek.

A magnézium fontos ásványi anyag a szervezet számára, mivel segíti a kalciumot a csontképzésben, javítja a vércukorszintet, segíti az idegek és az izmok működését, csökkenti a vérnyomást és a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kockázatát. Szervezetünknek viszonylag nagy mennyiségű magnéziumra van szüksége. Az egészséges férfiaknak naponta 400-420 mg magnéziumot, a nőknek pedig 310-320 mg-ot kellene bevinniük.

Jó magnéziumforrások a hüvelyesek, az avokádó, a diófélék, a magvak, a sötét csokoládé, az olajos halak, például a lazac és a makréla, valamint a zöld leveles zöldségek. A kalcium egy másik fontos ásványi anyag, mivel felelős az erős csontokért és fogakért, a szív egészségéért, és segíti a véralvadást. Ennek a tápanyagnak az ajánlott mennyisége egy egészséges felnőtt számára körülbelül 1000 mg naponta.

A tejtermékek, például a tej, a sajt és a joghurt a fő forrás, de a lencse, az aszalt gyümölcsök, a kelkáposzta, a brokkoli, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a szardínia és a lazac is kalciumforrás. A kálium a másik létfontosságú tápanyag, amely szerepet játszik a vérnyomás csökkentésében, valamint a szív-, izom- és veseműködés javításában. A kálium és a nátrium elektrolitok, és együttesen szükségesek a folyadékegyensúly, az idegi impulzusok és az izomösszehúzódások fenntartásához.

A WHO legalább napi 3510 mg káliumfogyasztást javasol a felnőttek számára a CVD és a stroke kockázatának csökkentése érdekében. Az olyan gyümölcsök, mint a banán, a grépfrút, az aszalt sárgabarack és az aszalt szilva, valamint az olyan zöldségek, mint a paradicsom, a tök, a brokkoli, a burgonya és a spenót káliumban gazdagok. A kutatás során 2632 embert követtek 16 éven keresztül, hogy kiderítsék, vajon az alacsony nátriumbevitel az étrendben csökkenti-e a vérnyomásszintet. Azt találták azonban, hogy a kevesebb nátrium fogyasztása nem feltétlenül csökkenti a magas vérnyomást, újabb bizonyítékot szolgáltatva más tanulmányok mellett arra, hogy az étrendi irányelvek által ajánlott nátriumhatárok helytelenek lehetnek.

A magas vérnyomás vagy hipertónia betegség és a CVD fontos kockázati tényezője. A jelenlegi amerikai étrendi irányelv az egészséges felnőttek számára napi 2,3 grammnál kevesebb nátrium bevitele, az Egyesült Királyságban pedig napi 2,4 grammnál kevesebb nátrium bevitele a felnőttek számára. A 16 éves követés után azonban a tanulmány azt találta, hogy azoknál a résztvevőknél, akiknek a nátriumbevitele kevesebb mint napi 2,5 gramm volt, magasabb volt a vérnyomás, mint a magasabb nátriumtartalmú étrendet követőknél. Ez a tanulmány és más tanulmányok is rámutatnak a magasabb káliumbevitel fontosságára, különösen a vérnyomás és valószínűleg a szív- és érrendszeri kimenetel szempontjából.

(Forrás: Spring)


A figyelmetekbe ajánljuk