black handled knife beside cheese

A jéggé fagyott vaj kiolvasztásának legjobb módszere

A legfontosabb, hogy rugalmasak maradjunk.


Hacsak nem használunk hűtött vajat kekszekhez vagy pitetésztához, a legtöbb recepthez a vajat bizonyos fokig lágyítani kell. A lágyított vaj számos sütési feladathoz elengedhetetlen, többek között a dúsított tésztákba, például a briósba való belekeveréshez, a vajkrémek felveréséhez és a krémezéshez - a vaj és a cukor összedolgozásának folyamata, amelynek során apró légzsákok keletkeznek, amelyek felemelik a sütemény- és egyéb tésztákat.

Bár a vaj megpuhítása elég egyszerűnek hangzik, a sütés világában a siker a pontosságon és a technikán múlik. Ez nem olyan egyszerű, mint egyszerűen megpuhítani egy kemény vajtömböt - a megpuhított vaj pontos hőmérséklete befolyásolhatja a tészták és a tészták formáját, és döntő hatással lehet a végeredményre. Ez egyike azoknak a finom részleteknek, amelyeken egy recept sikere múlhat. A megfelelően megpuhított vaj a kulcsa annak, hogy a sütemények sűrűek maradjanak, a sütemények könnyedén és habosra emelkedjenek, és selymesen sima vajkrémek jöjjenek létre.

A vaj hőmérséklete mellett az, amit gyakran homályosan szobahőmérsékletnek nevezünk, egy másik kritikus tényező, amely befolyásolja, hogy egy recept hogyan sikerül. Egy ideális világban a konyhában mindig egyenletesen 21 °C van, ami egy kellemes hőmérséklet, amely nem túl hideg és nem is túl meleg. Ez kihívást jelenthet, ha a konyha hőmérséklete napról napra és az év folyamán is ingadozik.

Ezzel szemben a forró időben történő sütés más problémákat vet fel. Ha a konyhában a hőmérséklet 23 °C fölé emelkedik, ellenkező irányú módosításokra lehet szükség - a hozzávalók és a berendezések előzetes hűtésétől kezdve a még hidegebb vaj használatáig. Ha a vaj túl meleg, nem fogja megtartani a levegőt, amikor krémesíted, ami sűrű tésztához és összeesett sütikhez vezet.

A vaj lágyításának számos gyakori módja van: egész rúd vagy kockára vágott vaj a pulton hagyása, a mikrohullámú sütőre bízva a feladat elvégzése, vagy a vaj hajlékonyabbá verése botmixerrel. Ezek a módszerek széles körben elterjedtek. Ha nincs sok időd, kockázd fel a vajat, és hagyd kint a pulton. Ez a módszer egy kicsit több kézügyességgel jár, és mind a kezek, mind az edények megtisztításával, de az idő töredéke alatt egyenletes eredményt hoz.

Ha igazán szorult helyzetben vagy, és azonnal meg kell lágyítani a vajat, vegyél elő egy botmixert, vagy melegítsd meg a felkockázott vajat a mikróban. Bár mindkét módszer jó eredményt ad, mindegyiknek van egy-egy figyelemre méltó hátránya. Az álló mixert csak akkor érdemes használni, ha a recept megköveteli, különben több időt szánsz a nem mosogatógépben mosogatható mixeralkatrészek mosogatására. Ami a mikrohullámú módszert illeti, fokozottan oda kell figyelned, mivel a mikrohullámú sütők teljesítménye eltérő.

(Forrás: SeriousEats)


A figyelmetekbe ajánljuk