Egy űrhajós.

Világhírű séf fog főzni a NASA űrhajósaira

A híres spanyol séf, José Andrés az Axiom Space-szel együttműködve finom ételek sokaságát küldi a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a SpaceX Crew Dragon fedélzetén idén tavasszal.A menü nagyrészt spanyol ételekből áll, például paellából, amelyet sokan Spanyolország nemzeti ételének tartanak, ami ritka csemege az űrhajósok számára.

Az asztronauták az űrbéli körülmények okán ugyanis a legtöbbször sokkal egyszerűbb dolgokat fogyasztanak.

A NASA veteránja, Michael López-Alegría, a közelgő indítás parancsnoka szintén spanyol származású, és Andrést barátjának nevezte:

Mielőtt arról álmodtam volna, hogy embereket etetek az űrben, arról álmodtam, hogy embereket etetek a víz alatt, mint Jules Verne. Szóval azt hiszem, az emberek etetése számomra a végső kihívás, különösen az ismert világ peremén.

Bár furcsán hangozhat, hogy a paellát, egy összetett rizses ételt, amely gyakran használ tenger gyümölcseit, a Föld körüli pályára szállítják, ez messze nem az első alkalom, hogy a NASA finom ételeket küld az ISS-re.

A nehézséget az jelenti, hogy a NASA ezt már évek óta nagyon jól csinálja. Sok ételt készítettek már. A kérdés az volt, hogy tudunk-e valami mással, valami újjal előállni? Tudjuk-e egy kicsit jobban feszegetni a határokat? Ahelyett, hogy a dehidratálásra hagyatkozott volna, ami egy gyakori trükk az ételek űrutazásra való felkészítésére, Andrés egy olyan paellát akart készíteni, amelyet úgy főzünk, mint egy paellát, és amelynek olyan az íze és a kinézete, mint egy paellának

– mondta Michael López-Alegría.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk