A híres spanyol séf, José Andrés az Axiom Space-szel együttműködve finom ételek sokaságát küldi a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a SpaceX Crew Dragon fedélzetén idén tavasszal.
A menü nagyrészt spanyol ételekből áll, például paellából, amelyet sokan Spanyolország nemzeti ételének tartanak, ami ritka csemege az űrhajósok számára.
Az asztronauták az űrbéli körülmények okán ugyanis a legtöbbször sokkal egyszerűbb dolgokat fogyasztanak.
A NASA veteránja, Michael López-Alegría, a közelgő indítás parancsnoka szintén spanyol származású, és Andrést barátjának nevezte:
Mielőtt arról álmodtam volna, hogy embereket etetek az űrben, arról álmodtam, hogy embereket etetek a víz alatt, mint Jules Verne. Szóval azt hiszem, az emberek etetése számomra a végső kihívás, különösen az ismert világ peremén.
Bár furcsán hangozhat, hogy a paellát, egy összetett rizses ételt, amely gyakran használ tenger gyümölcseit, a Föld körüli pályára szállítják, ez messze nem az első alkalom, hogy a NASA finom ételeket küld az ISS-re.
A nehézséget az jelenti, hogy a NASA ezt már évek óta nagyon jól csinálja. Sok ételt készítettek már. A kérdés az volt, hogy tudunk-e valami mással, valami újjal előállni? Tudjuk-e egy kicsit jobban feszegetni a határokat? Ahelyett, hogy a dehidratálásra hagyatkozott volna, ami egy gyakori trükk az ételek űrutazásra való felkészítésére, Andrés egy olyan paellát akart készíteni, amelyet úgy főzünk, mint egy paellát, és amelynek olyan az íze és a kinézete, mint egy paellának
– mondta Michael López-Alegría.
Forrás: Futurism