omlett a serpenyőben

A reggelik királya – ez a titka a tökéletes omlettnek

Egy tökéletesen elkészített omlett remek reggeli lehet, de hogyan érdemes csinálni és milyen típusú omlettek léteznek? A Food52 bloggere ennek járt utána.


​Francia omlett

A világhírű francia séf, Jacques Pépin szerint a francia omlett elkészítésének kulcsa az, hogy a tojásokat a forró, vajjal kikent serpenyőben a lehető leghevesebben kell kevergetni és mozgatni, amíg csak a külsejük épphogy meg nem szilárdul. Ezután a még folyós részét a serpenyő egyik oldala felé gyűjtjük, majd összehajtjuk és óvatosan tányérra fordítjuk. Nem szabad, hogy megbarnuljon, az omlettnek halványsárga színűnek kell lennie.

Ez is érdekelhet: Három diétás reggeli, ami egész délelőttre felpörget

Amerikai omlett

A francia omlettekkel ellentétben a pihe-puha amerikai omlett lényege, hogy a tojásnak elég a minimális keverés. Ezt pedig a lift-and-tilt módszerrel érhetjük el. Egy spatula segítségével emeljük fel az omlett széleit, és toljuk a serpenyő közepe felé, miközben megdöntjük a serpenyőt, hogy a nyers tojás aláfolyhasson.

Emellett fontos, hogy a tojásokat forró vajjal kikent serpenyőben, magas hőfokon kezdjük el sütni. Ez, valamint a tojások minimális keverése elősegíti, hogy a külseje megbarnuljon, ami az ilyen típusú omlettek kulcsfontosságú eleme.

​Feltétek

Mivel a francia omlett a jól átsütött tojás egyszerűségéről szól, a feltétek minimálisak. Egy maréknyi frissen vágott fűszernövény vagy egy kis sajt bőven megteszi.

Az amerikai omlettnél azonban jellemzőek a töltelékek. A kockára vágott sonka, hagyma, paprika és a sajt elengedhetetlen. De akár még a gomba, spenót, paradicsom, chili, avokádó és/vagy brokkoli is belefér.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk