tojáslikőr
Fotó: Shutterstock

Ajándéknak is kiváló lehet – így készíthetünk otthon tökéletes tojáslikőrt

Bár bolti verzióban is elérhető, a tojáslikőr otthon készített változata páratlanul finom – éppen ezért akár karácsonyi meglepetésnek is tökéletes lehet. Mutatjuk az egyszerű receptet.


A tojáslikőr hagyományosan nyers tojással készül. Bár ez elsőre sokakat bizonytalansággal tölthet el, valójában a legtöbb embernek nincs oka aggodalomra: a tojáshoz hozzáadott alkohol tartósítószerként működik, aminek a jelenlétében csak nagyon kevés baktérium képes túlélni.

toj\u00e1slik\u0151r

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Ahogy a The Kithcn is kiemeli, a Rockefeller Egyetemen végzett laboratóriumi kísérletek eredménye alapján még a szalmonella sem bírja ki a magas alkoholtartalmat, így amennyiben egészséges az immunrendszerünk, nyugodtan készítsük el ezt a tojáslikőr-receptet – persze mindenképp használjunk jó minőségű, friss tojást.

​Hozzávalók:

  • 6 nagy tojás
  • 200 g kristálycukor
  • 470 ml teljes tej
  • 235 ml tejszín
  • 1-3,5 dl bourbon, rum vagy konyak (vagy ezek keveréke)

​Így készül:

  1. Válasszunk szét 6 nagy tojást: a sárgáját egy közepes tálba, a fehérjét pedig egy nagy tálba tegyük. Fedjük le a tojásfehérjéket, és tegyük őket hűtőszekrénybe.
  2. A tojássárgákat verjük fel a cukorral együtt addig, amíg a keverék sima, krémes és citromsárga színű nem lesz.
  3. Keverjük bele a tejet, a tejszínt és az alkoholt. Ezután fedjük le, és legalább 1 órára tegyük a hűtőbe. Minél több szeszt adunk hozzá, annál tovább áll majd el – 3,5 dl alkohol esetén több hétig is fogyasztható marad majd. Fontos, hogy visszazárható üvegedényben tároljuk.
  4. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, közvetlenül a tálalás előtt. Tegyük át a tojáslikőrrel teli tálba, és óvatosan keverjük bele – ettől lesz igazán habos és krémes az ital.

A figyelmetekbe ajánljuk