Bár bolti verzióban is elérhető, a tojáslikőr otthon készített változata páratlanul finom – éppen ezért akár karácsonyi meglepetésnek is tökéletes lehet. Mutatjuk az egyszerű receptet.
A tojáslikőr hagyományosan nyers tojással készül. Bár ez elsőre sokakat bizonytalansággal tölthet el, valójában a legtöbb embernek nincs oka aggodalomra: a tojáshoz hozzáadott alkohol tartósítószerként működik, aminek a jelenlétében csak nagyon kevés baktérium képes túlélni.
Ez is érdekelhet! Tökéletes csokimázzal vonnád be a karácsonyi zserbót? Ez a technikája!
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ahogy a The Kithcn is kiemeli, a Rockefeller Egyetemen végzett laboratóriumi kísérletek eredménye alapján még a szalmonella sem bírja ki a magas alkoholtartalmat, így amennyiben egészséges az immunrendszerünk, nyugodtan készítsük el ezt a tojáslikőr-receptet – persze mindenképp használjunk jó minőségű, friss tojást.
Hozzávalók:
- 6 nagy tojás
- 200 g kristálycukor
- 470 ml teljes tej
- 235 ml tejszín
- 1-3,5 dl bourbon, rum vagy konyak (vagy ezek keveréke)
Ha tovább olvasnál! Immunvédelem a téli hónapokban: 5 étel, amivel fedezhetjük a napi cinkbevitelt
Így készül:
- Válasszunk szét 6 nagy tojást: a sárgáját egy közepes tálba, a fehérjét pedig egy nagy tálba tegyük. Fedjük le a tojásfehérjéket, és tegyük őket hűtőszekrénybe.
- A tojássárgákat verjük fel a cukorral együtt addig, amíg a keverék sima, krémes és citromsárga színű nem lesz.
- Keverjük bele a tejet, a tejszínt és az alkoholt. Ezután fedjük le, és legalább 1 órára tegyük a hűtőbe. Minél több szeszt adunk hozzá, annál tovább áll majd el – 3,5 dl alkohol esetén több hétig is fogyasztható marad majd. Fontos, hogy visszazárható üvegedényben tároljuk.
- A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, közvetlenül a tálalás előtt. Tegyük át a tojáslikőrrel teli tálba, és óvatosan keverjük bele – ettől lesz igazán habos és krémes az ital.