szilvalekvár és pár szem szilva
Fotó: Shutterstock

Szilvalekvár gyorsan és egyszerűen? Sütőbe vele!

Ha a gyümölcsök és a lekvárok megszállottjai vagyunk, ezt a receptet egyenesen nekünk találták ki. Elég hozzá pár perc előkészület, majd 4-5 óra lassú tűzön való sütés és készen is vagyunk a legfinomabb házi szilvalekvárral.


Bár komplikált feladatnak tűnhet elsőre, az alábbi módszerrel még akkor is kiálljuk majd a próbát, ha még sose csináltunk otthon szilvalekvárt. Ráadásul nemcsak a folyamat végtelenül egyszerű, de a végeredmény is rendkívül finom, a lassú tűzön történő sütésnek hála ugyanis a gyümölcsből elpárolog minden nedvesség, a karakteres, mindenki által ismert íz viszont megmarad.

Mi kell hozzá?

  • 5 kg érett szilva;
  • 80 dkg cukor (akár ki is hagyható, ha cukormentes lekvárt szeretnénk);
  • ízlés szerint fahéj vagy szegfűszeg.

Ezt is kóstold meg! Így készül az isteni fügelekvár, amit kezdőként sem tudsz elrontani

Hogyan készítsük el?

szilvalekv\u00e1r s\u00fct\u0151ben

Fotó: Shutterstock

Először alaposan mossuk meg a szilvát, majd vágjuk ketté és távolítsuk el a magokat. Ezután mérjük le a kimagozott gyümölcsöt.

Az így kapott súly alapján minden egyes kilogrammhoz adjunk hozzá körülbelül 200 gramm cukrot, de a mennyiséget az ízlésünknek megfelelően, illetve a szilva édessége alapján is módosíthatjuk.

Mindekőzben melegítsük elő a sütőnket 140 fokra. Magasabbra semmiképpen se vegyük, hiszen úgy hamar megéghet a lekvárunk.

Ezt is olvasd el! Gyors és egyszerű recept: így készíts hagymalekvárt!

Öntsük a cukorral elkevert szilvát egy nagy és mély tepsibe, majd egyenletesen terítsük szét benne. Ezután helyezzük a mindezt a sütőbe, ahol 4-5 órán át hagyjuk sülni. Közben körülbelül óránként keverjük át a masszát. Ha simább lekvárt szeretnénk, használjunk krumplinyomót a puhára sült szilva összetöréséhez.

4 óra elteltével tegyünk egy kis adag lekvárt egy hideg tányérra. Amennyiben a lekvár hamar megszilárdul, biztosak lehetünk benne, hogy elértük a megfelelő állagot.

A forró lekvárt kanalazzuk tiszta üvegekbe, majd dunsztoljuk ezeket.

Forrás: Sóbors

A figyelmetekbe ajánljuk