A sokféle szénhidrátválaszték közül itt van négy, amelyeknek minden héten helyet kell kapniuk a tányérodon, hogy támogassák egészségedet, kielégítsék táplálkozási igényeidet és fenntartsák energiaszinted.
Édesburgonya
Már egy közepes méretű édesburgonya is biztosítja a napi A-vitamin-szükséglet több mint 150%-át, amely tápanyag fontos szerepet játszik bőrünk, immunrendszerünk és szemünk egészségében. Az édesburgonya héjának fogyasztása pedig segíthet a rostbevitel növelésében is.
Az édesburgonya tápláló és ízletes köret, de ezeket a burgonyákat nem csak vacsoraidőben lehet fogyasztani. Próbáld ki az édesburgonyát dióvajjal, fahéjjal és müzlivel megpakolva egy laktató reggelihez. Vagy használd az édesburgonyát Mac & Cheese vagy édesburgonya quesadillák összetevőjeként egy laktató és ízletes ebédhez.
Fekete bab
A fekete babnak, de egyébként bármilyen babnak, lenyűgöző tápanyagprofilja van. Ezek a gazdaságos és ízletes hüvelyesek növényi eredetű fehérje-, rost- és antioxidánsforrásként fantasztikus szénhidrátforrásként kerülhetnek a tányérra. Érdemes kísérletezni olyan receptekkel, mint a főzés nélküli fekete babsaláta és a fekete bab-kinoa tálak.
Zab
A prebiotikumok olyan élelmi rostok, amelyeket az ember nem tud megemészteni, hanem a bélrendszerünkben élő barátságos baktériumok számára üzemanyagként szolgálnak. A zab a prebiotikus rostok természetes forrása, ezért remek szénhidrátforrás azok számára, akik szeretnék támogatni az egészséges bélmikrobiomot.
A zabban található oldható rost, az úgynevezett béta-glükán, bizonyítottan segít csökkenteni az LDL (rossz) koleszterinszintet, ami csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
Csicseriborsó
A csicseriborsó, más néven garbanzo bab egészséges szénhidrátforrás, amely rostokkal, antioxidánsokkal és növényi eredetű fehérjével látja el a szervezetedet. Függetlenül attól, hogy konzerv vagy szárított és házilag elkészített, ezek az apró falatok laktató és kielégítő adalékok, amelyek segítenek teljesíteni a szénhidrátkvótádat.