A szaloncukor az egyik legfontosabb alkotóeleme a magyar karácsonyoknak, amit napjainkra már rengeteg ízben megkóstolhatunk. Ebben a recepben pedig egy vajkaramellás változatot.
Ha bár a szaloncukor-készítés elsőre ijesztőnek tűnik, nagyon egyszerű. Most egy vajkaramellás receptet osztunk meg, amellyel garantált a siker.
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 30 dkg nádcukor
- 2,5 dl tejszín
- 1 csipet só
- 1 szál vaníliarúd
Elkészítés:
A vaníliarúd belsejét kikaparjuk és az összes többi hozzávalóval együtt egy lábosba tesszük. A forrástól számított 40 perc alatt gyakori kevergetés mellett sűrűre főzzük. Egy nagyjából 10 x 25 cm-es műanyag doboz aljára több réteg alufóliát teszünk, ezt leterítjük sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát. Hagyjuk kihűlni, aztán egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap feldaraboljuk és megformázzuk.