
Nem csak levesnek jó: így készül a mézédes sütőtökös pite – recept!
Mert a sütőtök nem csupán a klasszikus krémlevesben mutatja meg igazi arcát: készíthetünk belőle frissítő salátát, fűszeres curry-t, sőt desszertfronton is igazi bajnok. Muffinba, tortába, kenyérbe sütve is mennyei, de talán a legikonikusabb formája az amerikai sütőtökös pite, amelyet most mi is elkészíthetünk az Allrecipes segítségével – teljesen házilag, ropogós tésztával és mézédes, fűszeres töltelékkel.
A tésztához:
- 170 g finomliszt
- ½ teáskanál só
- 115 g hideg vaj vagy sütőmargarin
- 3-4 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
- 500 g sült, pürésített sütőtök
- 350 ml sűrített tej
- 2 nagy tojás (felverve)
- 150 g barnacukor
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- ½ teáskanál őrölt szerecsendió
- ½ teáskanál só
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Készítsük el a tésztát: keverjük össze a lisztet és a sót, majd morzsoljuk bele a hideg vajat, amíg durva morzsás állagot kapunk. Adjunk hozzá 3 evőkanál hideg vizet, és gyúrjuk össze. Ha kell, adjunk hozzá még 1 evőkanálnyit. Formázzunk belőle labdát, enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra. Helyezzük a tésztát egy 23 cm-es piteformába, igazítsuk el, a széleket díszítsük ujjal vagy villával.
Készítsük el a tölteléket: keverjük össze a sütőtökpürét, a sűrített tejet, a tojásokat, a barnacukrot és a fűszereket. Dolgozzuk simára. Öntsük a masszát az előkészített tésztába. Süssük előmelegített sütőben kb. 40-50 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, csak ezután szeleteljük.
Olvasd el ezt is!