zabkása
Shutterstock

Egész hétre megvan a reggelid: fekete áfonyás sült zabkása

Egy tál forró zabpehely az egyik legjobb napindító – hiszen könnyű, mégis órákig eltelít –, de könnyen rá lehet unni. Szerencsére rengeteg módon fel lehet dobni az ételt, így hétről hétre új ízvilággal lephetjük meg magunkat, ha elég kreatívak vagyunk.

Az EatingWell mutatott be egy sült zabpehely receptet, amiben a citrom és a kardamom mellett rengeteg édes és lédús áfonya is megtalálható.

Az ehhez hasonló sült zabpehely recepteket érdemes hétfőn elkészíteni, mivel a hét táralévő részében már nem is kell foglalkoznunk a reggelivel.

Shutterstock

Hozzávalók 

  • 2 ½ csésze régimódi zabkorpa;
  • 1 ½ csésze tej;
  • 2 nagy tojás, enyhén felverve;
  • ¼ csésze barna cukor, majd 2 evőkanál, elosztva;
  • 2 evőkanál sótlan vaj, olvasztva;
  • 1 evőkanál vanília kivonat;
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj;
  • 3 evőkanál citromlé;
  • 1 teáskanál őrölt kardamom;
  • 1 teáskanál sütőpor;
  • ¼ teáskanál só;
  • 2 csésze friss vagy felolvasztatlan fagyasztott áfonya.

Elkészítése

  1. Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius-fokra. Egy kisebb sütőedényt fújjunk át valamilyen főzőspray-vel.
  2. Keverjük össze a zabot, a tejet, a tojásokat, majd az 1/4 csésze barna cukrot, az olvasztott vajat, a vaníliát, a citromhéjat, a citromlevet, a kardamomot, a sütőport és a sót is adjuk hozzá, amíg össze nem keverednek teljesen az összetevők. Végül egyenletesen rakjuk bele az áfonyát is. Öntsük a keveréket az előkészített sütőformába, majd egyenletesen szúrjuk meg a maradék 2 evőkanál barna cukorral.
  3. Süssük aranybarnára és keményre, kb. 40 percig. Hagyjuk hűlni legalább 10 percig, de akár 30 percig is. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.


A figyelmetekbe ajánljuk