Ez a roppanós sós karamellás-mogyorós édesség először lenyűgöz minket, majd rabul ejt és mire elfogy, már készítjük is az újabb adagunkat.
Minimális elkészítési idő és mindössze öt hozzávaló szükséges ehhez a lenyűgöző desszerthez. Ha a mogyorós csokik vagy a sós karamella szerelmesei vagyunk, ez a recept végképp kihagyhatatlan!
Ez is érdekelhet: Így készíts tökéletes grillázst!
Hozzávalók (16 szelethez)
- 1/4 csésze karamell;
- 1 csésze csokoládéforgács vagy egy tábla csokoládé (félig tej-, félig étcsoki ennél a receptnél a legjobb arány);
- 1/4 csésze sós mogyoróvaj;
- 1/3 csésze apróra vágott, pörkölt, sózott földimogyoró (vagy más apróra vágott dió/mag, például mandula, kesudió vagy pekándió);
- tengeri só.
Elkészítése (15 perc előkészítés + 1 óra fagyasztás)
Először is készítsük el a karamellánkat, úgy, hogy legalább egy negyed csészényi (70 gramm) rendelkezésünkre álljon, ennyi ugyanis minimum kell a megfelelő végeredményhez a recept szerint. Majd béleljünk ki egy kis tepsit sütőpapírral.
Ezt is nézd meg! Igazi őszi édesség pár perc alatt: kandírozott mandula
Tegyük a csésze csokoládéforgácsot egy kis mikrózható tálba, és 30 másodperces időközönként keverjük meg a mikróban, úgy, hogy egyáltalán ne égjen meg. Másik lehetőség a tűzhelyen történő megolvasztás, amikor is a csokoládét egy kis üveg- vagy fémtálba tesszük, és vízgőz felett elkészítjük.
Ezek után öntsük az olvasztott csokoládét a sütőlapra, és egy spatula vagy egy kanál hátuljával vékonyan és egyenletesen terítsük szét el. A vékonyan eloszlatott olvasztott csoki köré 1 teáskanálnyi mennyiségben pöttyözzük a karamellt, majd kenjük szét a kéregben. Törekedjünk arra, hogy minden területre jusson belőle!
Ezután tegyünk egy teáskanálnyi mogyoróvajat a csokis-karamellás masszára. Végül szórjuk meg apróra vágott mogyoróval és ízlés szerint tengeri sóval. Fagyasszuk le nagyjából 1 órára, amíg teljesen meg nem dermed. Ha ez is megvan, törjük a kérget kisebb darabokra. Amit pedig nem eszünk meg egyből, az visszatéve a fagyasztóba akár hetekig is eláll majd.