Halloweeni édesség

Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Halloween, mely során jelmezbe öltözött gyerekek – különböző csínytevések el nem követésének ígéretével – csokit, cukorkákat gyűjtenek. Na, de vajon mennyi az annyi? Mennyi édességet szabad enniük ilyenkor a legkisebbeknek, vagy akár a felnőtteknek? Elmondjuk!Halloween nem az a nap, amikor azt kell számolni, hogy hány gramm cukrot ettél

– nyilatkozta Whitney Linsenmeyer, az Egyesült Államokban található Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivőjét, aki a szülők megnyugtatásaképp azt is hozzátette, nem szabad „démonizálnunk" egyetlen ünnepnapot, csak azért, mert túllépjük a cukor ajánlott napi bevitelimennyiségét.

Linsenmeyer szerint sokkal nagyobb probléma, hogy az év többi napján is több cukrot viszünk a szervezetünkbe, mint azt amúgy kellene – az amerikaiak például naponta átlagosan 22 teáskanál finomított cukrot fogyasztanak, ami 350 plusz kalóriának felel meg minden 24. órában.

Ez mennyiség már növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a fogszuvasodás kockázatát, sőt, nagy mennyiségben a cukor valójában mérgező, és bár a cukormérgezés miatt valószínűleg nem kell aggódnunk, nem árt, ha a halloweeni csokik elfogyasztása előtt tudjuk, hogy a mennyiség mennyitől számít soknak.

Linsenmeyer szerint a cukor, só vagy zsír után sóvárgásunknak evolúciós háttere van, mely gyakorlatilag évezredekre nyúlik vissza. Az emberiség történelmében ugyanis voltak olyan időszakok, amikor ezek az amúgy energiadús tápanyagok nem, vagy csak nagyon ritkán voltak elérhetőek az emberek számára.

Pontosan ezért, ha ezeknek a tápanyagoknak a közelébe kerülünk, bekapcsolódnak agyunkban a túlélésért felelős receptorok, és annyit eszünk, amennyi csak belénk fér – legalábbis, ha nem étkezünk tudatosan.

Halloweeni \u00e9dess\u00e9g

Branden Skeli/Unsplash

Mivel azonban – ahogy már feljebb is jeleztük – a túlzott édesség akár halálos is lehet, tényleg érdemes odafigyelnünk, hogy mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Egy, az Amerikai Kémikusok Társasága által készített 2016-os YouTube-videóból kiderül, hogy végzetes kimenetele lehet, ha 262 darab kis méretű (kb. 9 grammosak egyenként) vagy 1627 darab (1,5 grammos) halloweeni cukorkát fogyasztunk el együltő helyünkben.

Mielőtt azonban teljesen megijednénk, jegyezzük meg, hogy ez már akkora mennyiség, hogy valószínűleg nem lennénk képesek csak úgy megenni, sőt, valószínűleg hamarabb kapnánk hiperglikémiát, vagyis a vércukorszintünk annyira megemelkedne, hogy szimplán csak elkezdenénk hányni.

Forrás: Huffington Post

A figyelmetekbe ajánljuk