Foodgraphy39/Shutterstock
június 05., 2025  ●  Gasztronómia  ●  Oláh-Bebesi Borbála

Így készül a tökéletes skót tojás – recept!

A skót tojás a brit gasztropubok egyik kedvenc fogása és gyakran a piknikek elmaradhatatlan része is. Kívülről csak egy ropogós barna gombócnak tűnik, de ha félbevágjuk, igazi meglepetés ér minket, a belsejében ugyanis egy kolbászhúsba burkolt, lágy tojás sárgája bújik meg – ezzel pedig igazán kivételes gasztroélményt nyújt.

A nevétől eltérően valójában semmi biztosat nem tudunk azzal kapcsolatban, hogy ez az étel tényleg Skóciából származik-e. Többen úgy gondolják, hogy eredete Indiáig nyúlik vissza, ott található ugyanis a nargisi kofta, ami egy nagyon hasonló étel: fűszeres darált húsba burkolt főtt tojás, paradicsomos szószban tálalva. Egyes gasztrotörténészek szerint a skót tojás elődjét még az angol katonák hozták Indiából Európába a gyarmatosítás idején, amely évszázadok alatt vette fel mai formáját. Akárhogyan is, ez a különlegesség igazi nemzetközi történettel büszkélkedhet, és mára a brit konyha egyik legismertebb, sokféleképpen variálható finomsága lett. Mutatjuk is a receptet a Bon appetit cikkének útmutatójával.

Hozzávalók (4 adaghoz):

 

  • 6 db nagy méretű tojás
  • 125 g finomliszt
  • 50 g panko morzsa (vagy más ropogós zsemlemorzsa)
  • 500 g kolbász (bél nélkül)
  • Növényi olaj a sütéshez (pl. napraforgóolaj)
  • Só, frissen őrölt fekete bors
  • Mustár a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés:

Lágytojások főzése:

Töltsünk meg egy nagy tálat jéghideg vízzel. Egy kisebb lábasban forraljunk vizet, majd óvatosan tegyünk bele 4 tojást és főzzük pontosan 6 percig. Ezután azonnal helyezzük őket a jeges vízbe, és hagyjuk hűlni legalább 1, maximum 5 percig. Óvatosan törjük meg a héjukat, és hideg folyó víz alatt hámozzuk meg. Tegyük vissza őket a jégfürdőbe és hagyjuk teljesen lehűlni.

Kolbászos burok elkészítése:

Tegyünk 125 g lisztet egy tálba és 50 g panko morzsát egy másikba. A kolbászhúst osszuk 4 egyenlő részre. Minden részből csináljunk lapos, kicsi, kb. 3 mm vastag pogácsát (pl. fólián vagy sütőpapíron). Helyezzünk egy főtt tojást a közepére, majd a fólia segítségével burkoljuk be a kolbásszal úgy, hogy teljesen körbeérje, és zárjuk le az illesztéseket. Ezt a folyamatot ismételjük meg a többi tojással is.

Panírozás:

A maradék 2 tojást verjük fel egy tálban. Egyesével forgassuk meg a kolbászos tojásokat először lisztben (felesleget rázzuk le), majd a felvert tojásban, végül a panko morzsában.

Sütés:

Egy mélyebb edénybe öntsünk legalább 5 cm olajat, és melegítsük fel (kb. 190 fokra). Süssük a tojásokat 7–9 percig, közben időnként fordítsuk meg őket. Az olaj hőmérsékletét próbáljuk 175 fok körül tartani. A kész tojásokat szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Mustárral tálaljuk.

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!