raw meat on brown wooden table

A laborban készült hús és a rovar jó a bolygónak és az egészségnek

A laboratóriumban termesztett húst vagy őrölt rovarokat tartalmazó ételek fogyasztása nagymértékű szén-dioxid- és vízmegtakarítást eredményezhet, valamint földterületet szabadíthat fel a természet számára. Erre a megállapításra jutott egy tanulmány, amely a tányérunkra kerülő zöldebb élelmiszerek környezeti előnyeit vizsgálja.


A tudósok szerint a bolygóra nehezedő nyomás több mint 80%-kal csökkenhetne a laborban készült húsok és rovarok fogyasztása révén a tipikus európai étrendhez képest, derül ki egy friss tanulmányból. De még nem világos, hogy a fogyasztók hajlandóak lesznek-e változtatni étkezési szokásaikon. Számos nem hagyományos élelmiszert fejlesztenek ki azzal a céllal, hogy fehérjében és más tápanyagokban gazdag élelmiszert biztosítsanak, ugyanakkor kevesebb víz és földterület felhasználásával kíméletesek legyenek a bolygóhoz.

Finn tudósok tanulmányozták néhány ilyen termék táplálkozási profilját, és a környezetterhelés három mérőszámát vizsgálták: a víz- és földhasználatot, valamint a potenciális szén-dioxid-kibocsátást. Szerintük a hús, a tejtermékek és más állati eredetű termékek alternatív élelmiszerekre való cseréje több mint 80%-kal csökkentheti ezeket a hatásokat, miközben a tisztán vegetáriánus vagy vegán étrendnél teljesebb választékot biztosít az alapvető tápanyagokból.

De azt is megállapították, hogy a viszonylag alacsony technológiai szintű megoldások, például a húsevés csökkentése és a több zöldség fogyasztása is hasonló hatással van a bolygóra. Az állati eredetű élelmiszerek jelentős csökkentésével és újszerű vagy jövőbeli élelmiszerekkel és növényi alapú fehérjealternatívákkal való helyettesítésével jelentősen csökkenthető a környezeti hatás a globális felmelegedési potenciál, a földhasználat és a vízhasználat tekintetében, állítják a kutatók.

Szerintük a vegán étrendben is hasonló megtakarítás érhető el a hatások terén. Az állati eredetű élelmiszerek 75%-os csökkentésével megvalósuló étrendben pedig az összes hatás tekintetében körülbelül 75%-os csökkenést érhetünk el. A kutatás olyan új élelmiszereket vizsgált, amelyek várhatóan a következő években egyre nagyobb részét képezik majd étrendünknek, és amelyek közül sok olyan high-tech módszerekre támaszkodik, amelyekkel állati és növényi sejteket növesztenek bioreaktorokban.

A vizsgált új élelmiszerek - amelyek közül néhány még csak a tervezőasztalon van - a következők voltak: darált legyek és tücskök, laborban növesztett csirkesejtekből származó tojásfehérje, egy hínárfajta, az úgynevezett kelp, gombákból vagy mikrobákból készült fehérjeporok, ehető algák, továbbá sejtekből termesztett tej, hús és bogyós gyümölcsök.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a növényi alapú étrendre való áttérés előnyös mind az egészségre, mind a bolygóra nézve. Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport nemrégiben közzétett jelentése a kiegyensúlyozott, növényekben, például gabonafélékben és zöldségekben gazdag étrendre való átállást javasolta, mérsékelt mennyiségű, fenntartható módon előállított hús és tejtermék fogyasztása mellett.

(Forrás: BBC)


A figyelmetekbe ajánljuk