A tavasz beköszöntével nem csupán a nap sugarai és a zöldellő táj varázsol mosolyt az arcunkra, hanem a friss, szezonális ízek is megjelennek az ételeinkben. A rebarbarás pite pedig pont egy ilyen finomság, amit egyszerűen elkészíthetünk ezzel a recepttel.
A rebarbara egy zöld levelű növény, melynek vastag, húsos szárai savanykás ízűek, és általában édes ételekhez használják. Gazdag C-vitaminban és rostokban, így nemcsak finom, de egészséges választás is. Ám nagyon fontos odafigyelnünk arra, hogy leveleit sose együk meg nyersen, azok ugyanis oxálsavat tartalmaznak, amely nagyobb mennyiségben mérgező.
Hozzávalók
Tésztához:
- 35dkgliszt
- 30gporcukor
- 22dkgvaj
- 0,6dlvíz
- 1tksó
Töltelékhez:
- 80 dkg rebarbara
- 30gkukoricakeményítő
- 15 dkg cukor
- 1 kk fahéj
Elkészítése
A lisztet keverjük össze a sóval és porcukorral, morzsoljuk hozzá a vajat. Annyi vízzel és addig gyúrjuk, amíg homogén tésztát kapunk. Tegyük be a hűtőbe pihenni egy fél órára. A rebarbara szárát mossuk meg, és vágjuk fel 2-3 centiméteres darabokra. Majd a cukrot, a keményítőt és a fahéjat keverjük össze.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A tészta háromnegyedét nyújtsuk ki, és tegyük egy kivajazott pitetálba. A cukros keverék nagy részével szórjuk meg a tésztát, a másik részét adjuk a rebarbarához.
Tegyük rá a tésztára a tölteléket, és a maradék tésztából készítsünk rácsot a pite tetejére. Kenjük meg tojással. Addig süssük, amíg a teteje aranybarna nem lesz, körülbelül 25-30 percig.