marha pörkölt

A tökéletes pörkölt titka nem csak a sok hagymában rejlik

A pörkölt, mint magyar specialitás igazán népszerű étel. Olyannyira, hogy 2013-ban a karcagi birkapörkölt első ételként került be a Hungarikumok gyűjteményébe. Mint megannyi fogásnak, itt is minden háztartásnak megvan a saját receptje, de talán a cikkünkben szereplő következő recept az egyik legkülönlegesebb, amit egy Magyarországon élő belga „fejlesztett” ki.


Az illető már évek óta itt élt Budapesten, szerette nagyon a magyar ízeket, de hiányzott neki az otthoni konyha is. Mivel Belgium sörnagyhatalom, sok mindent sörrel főznek. Ezért úgy gondolta, hogy a magyar pörkölt „belgásításánál” a főzővizet sörre cseréli, a magyaros fűszerek helyett pedig zöldfűszer és dijoni mustár kerül bele– derül ki a Vince cikkéből.

Ez is érdekelhet: 10 egyszerű konyhai trükk, amit mindenkinek ismerni kell

A projekt olyan jól sikerült, hogy egy idő után kollégái követelték tőle, céges bulikon is főzzön belga pörköltet.

Íme a recept!

Hozzávalók:

  • 4-5 fej hagyma
  • 20 dkg szalonna (füstölt, vagy kenyérszalonna, aminek a zsírját ki lehet olvasztani)
  • 2,5-3 kg hús (ez leginkább sertéscomb-sertéslapocka vegyesen, de lehet marhacomb, vagy akár pulykamell is)
  • só, őrölt bors, zöldfűszerek (kakukkfű, bazsalikom, rozmaring)
  • 3 szelet kenyér (szendvics, vagy toastkenyér a legjobb, ha másmilyen, akkor érdemes levágni a héját)
  • dijoni mustár
  • 1-1,5 liter (2-3 üveg) barna sör
  1. Tűzön olvasszuk ki a szalonnát. Tehetünk hozzá kis olajat vagy zsírt, ha úgy érezzük, hogy kevés lett a zsiradék.
  2. Ha a zsír kiolvadt, tegyük hozzá a kockára vágott hagymát. Pároljuk meg, mint a normál pörköltnél.
  3. Tegyük bele a húst és pirítsuk le jól, míg levet enged és el is fő a lé. Közben adjuk hozzá a fűszereket. A zöldfűszerek közül kakukkfüvet tegyünk a legtöbbet.
  4. Mikor a hús elfőtte a saját levét, engedjük fel a sörrel. Egyszerre mindig csak egy üveggel. Ha majdnem elfőtte, akkor mehet a következő. Így pároljuk tovább folyamatosan a húst.
  5. Mikor a hús már majdnem kész, kenjük meg a 3 szelet kenyeret dijoni mustárral és tegyük a pörköltbe. Hagyjuk kicsit puhulni, majd segítsünk fakanállal, hogy minél előbb teljesen szétmálljon. Így főzzük készre.
  6. Ha túl sűrűnek érezzük a szaftot, a végén tegyünk még bele sört vagy egy kevés vizet.

A figyelmetekbe ajánljuk