
Az olaszok csodalevese: így készül a Pastina, a természetes penicillin
Az olaszok szerint van egy leves, ami mindent gyógyít – legyen szó megfázásról, fáradtságról vagy egy rossz napról. Ez a Pastina, vagy ahogy sokan hívják, az „olasz penicillin”. Nem orvosi csoda, hanem a legegyszerűbb házi varázslat: meleg, illatos és olyan krémes, hogy egy tál után máris jobban érzi magát az ember.
Hozzávalók (6 adaghoz):
- 2 liter csökkentett sótartalmú csirkehúsleves
- 2 csésze apróra vágott édes hagyma (kb. 2 közepes fej)
- 1 és ½ csésze meghámozott, durvára vágott sárgarépa
- 2 szár zeller, feldarabolva
- 6 gerezd fokhagyma, megtörve és megtisztítva
- ¾ teáskanál só
- Friss kakukkfű
- 2 babérlevél
- 1 darabka parmezán héj (kb. 50–60 g), plusz reszelt parmezán a tálaláshoz
- 120 g apró szemű pastina tészta (vagy apró csillagtészta)
- 2 csésze tépett csirkehús
- Friss petrezselyem a tálaláshoz

Fotó: Sergii Koval/Shutterstock.com
Elkészítés:
- Egy nagy lábasban forraljuk fel a csirkehúslevest a hagymával, a sárgarépával, a zellerrel, a fokhagymával és a sóval. Mérsékeljük a hőt, és főzzük kb. 10 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- A zöldségeket szűrőkanállal szedjük ki, majd 1 csésze levessel együtt turmixgépbe tesszük. Pár másodperc alatt krémesre pürésítjük, és visszaöntjük a fazékba.
- Adjuk hozzá a kakukkfüvet, a babérlevelet és a parmezán héját. Forraljuk fel, majd öntsük bele a pastinát. Közepes lángon főzzük 18–20 percig, amíg a tészta megpuhul.
- Az utolsó 3 percben adjuk hozzá a tépett csirkehúst, és keverjük össze.
- Vegyük le a tűzről, távolítsuk el a fűszernövényeket és a parmezán héját.
- Azonnal tálaljuk, friss petrezselyemmel és reszelt parmezánnal megszórva.

Fotó: olga's captured moments/shutterstock.com
Tipp:
Ha selymesebb állagot szeretnénk, főzés végén keverjünk bele egy evőkanál vajat, vagy néhány csepp citromlevet – ez frissíti és kiegyensúlyozza az ízeket.
(Forrás: All Recipes)
Olvasd el ezt is!