fűszerpaprika
Fotó: Shutterstock

5 étel, amelyhez nem gondolnánk, mégis illik a fűszerpaprika

A magyar gasztronómia legnagyobb sztárja a 18. századból eredeztethető, mostanra pedig szinte az egész világot meghódította. Cikkünkben olyan ételeket mutatunk be, amelyekkel kapcsolatban talán nem is gondolnánk, hogy mennyire passzolnak az őrült pirospaprikával – pedig valójában mégis.


Tükörtojás

t\u00fck\u00f6rtoj\u00e1s

Fotó: Cristian Cueni/Unsplash

Kezdjük is a reggelivel: a tükörtojás az egyik legnépszerűbb napindító ételünk. Akár a tetejére szórjuk, akár az olajhoz adjuk hozzá, a fűszerpaprika fel fogja erősíteni a tojás egyébként semlegesebb ízvilágát. Jól párosítható számos más fűszerrel vagy hozzávalóval, például fűszernövényekkel vagy sajtokkal is.

Ezt is olvasd el! Sazón: a fűszermix, ami garantáltan jobbá tesz minden ételt

Padlizsán

padlizs\u00e1n

Fotó: Aneta Pawlik/Unsplash

Sütés előtt a padlizsán íze kifejezetten semleges, majd egy kis sütést követően puha, füstös és kissé édeskéssé válik. Fűszerpaprikával kombinálva azt tapasztalhatjuk, hogy ezek az ízjegyek még inkább kijönnek.

A padlizsánhoz nagyon illik többek közt a rozmaring, a kakukkfű, a fokhagyma, a cayenne-i bors vagy a kömény. Ehhez csatlakozhat mostmár a fűszerpaprika.

Karfiol

karfiol

Fotó: Çağlar Oskay/Unsplash

A padlizsánhoz hasonlóan a karfiol is szinte ízetlen magában. Pont ezért rendkívül sokoldalúan lehet fűszerezni, amely kapcsán itt is előkerülhet a fűszerpaprika opcióként. A zöldség alkalmazkodik fűszeréhez, így bármit is készítünk belőle – legyen az leves vagy köret – a paprika édeskés, összetett ízvilágát észre fogjuk venni.

Ez is érdekelhet: Ínyenc köretek, amivel izgalmasabbá teheted az ételeid

Görög joghurt

g\u00f6r\u00f6g joghurt

Fotó: Shutterstock

A görög joghurt – amely alapvetően fanyar és krémes – számos szósz, mártás és pác alapanyaga. A fűszerpaprikával való kombinációja pedig egyszerre fog lágy és pikáns ízt kölcsönözni ételeinknek. A thedailymeal cikke szerint az indiai tikka masala vagy a görög tzatziki esetében a paprika hozzáadása már-már kihagyhatatlan.

Forró csokoládé

Egy b\u00f6gre forr\u00f3 csokol\u00e1d\u00e9

Fotó: Giancarlo Duarte/Unsplash

Végezetül a desszerteket sem lehet kihagyni. A csili és a csokoládé már népszerű és bevált párosítás, ettől pedig már nem is áll olyan messze a fűszerpaprika és a forró csoki keresztezése. Mexikóban ez utóbbi például ünnepi ital, de reggelihez is szívesen isszák a helyiek. Az eredeti recept még fahéjat is ír, amely ugyancsak remekül passzol a paprika karakterisztikájához.

A figyelmetekbe ajánljuk