Hihetetlenül sok dolgohoz használhatod ezt a keveréket, az alapanyagok közt viszont akad egy nehezebben beszerezhető fűszer is.
Ha valaha is élvezted a Puerto Ricó-i, dominikai vagy mexikói konyha megmagyarázhatatlanul gazdag és összetett ízvilágát, akkor jó eséllyel a sazónnak köszönheted. A sazón spanyolul egyszerűen fűszerezést jelent, de semmi egyszerű nincs ebben a keverékben, amely országról országra változott, és útközben regionális változásokat szűlt.
Bár a különböző receptek különböző fűszerkombinációkat és arányokat igényelnek, a legtöbb recept általában szárított oregánót, köményt, koriandert és egy titkos fegyvert, az achiote-t, más néven őrölt annatto magokat tartalmaz, amely a sazónnak jellegzetes élénkpiros színét adja. Az achiote azonban a legkülönlegesebb összetevő a keverékben. A sazón elkészítéséhez javasolt fűszerek többsége valószínűleg már megtalálható a fűszeres szekrényben.
Mivel a sazón sokoldalúan felhasználható fűszerek keveréke, kevés olyan dolog van, amivel a sazón nem működik együtt. Szórd rá a húsokra és zöldségekre, mielőtt grillezni kezdenél. Keverd bele levesekbe és pörköltekbe. Szórd sült krumplira, pattogatott kukoricára, vagy bármi másra, ami sült és ropogós. Keverd vajba, hogy ízletes összetett vajat kapj!
(Forrás: TheKitchn)