cereal and three buns

Egy új tanulmány feltárta a rozsfogyasztás lehetséges egészségügyi előnyeit.


Egy svéd kutatócsoport közzétette egy tanulmány eredményeit, amely szerint a magas rosttartalmú rozsos ételek a finomított búzával összehasonlítva pozitívan befolyásolhatják a fogyást és az anyagcsere kockázati tényezőit, ha rendszeresen fogyasztják őket.

A kutatók 12 héten keresztül követték nyomon a rozsrostban gazdag étrendet kapó és a finomított búzakészítményeket fogyasztó alanyokat. Azt találták, hogy a rozsos csoportban pozitív változások következtek be a bélmikrobiótában, és megnövekedett a bél fermentációs termékeinek mennyisége, valamint a plazma rövid láncú zsírsavainak koncentrációja.

Egyszerűbben fogalmazva, a több rozsot fogyasztó csoportban az egészség javulásának markerei mutatkoztak. A rozs régóta nagyra becsült gabonaféle. A ThoughtCo szerint a rozsot vagy a Közel-Keleten vagy Anatóliában - a mai Törökországban - háziasították i. e. 6600-ra, és i. e. 4500-ra már Közép-Európába is eljutott.

Szívóssága különösen vonzóvá tette a korai földművesek számára; a rozs a búzához és az árpához képest jobban ellenáll a fagynak, a szárazságnak és a rossz talajminőségnek. A sokféle formában fogyasztott rozst a whisky, a sör, a kenyér és az egész gabonából készült kása kifejezetten fűszeres ízéről ismerik.

Sokkal elterjedtebb gabonaféle rokonához, a búzához képest a rozs számos előnnyel jár. Magasabb a szénhidráttartalma, de magas az élelmi rosttartalma is, ami a Food Struct szerint alacsonyabb glikémiás indexet eredményez. Egy másik svéd kutatócsoport a Lundi Egyetemről megvizsgálta, hogy a rozs milyen hatással van az étkezés utáni inzulinreakcióra.

Egészséges alanyokat etettek különböző rozslisztekből készült élelmiszerekkel, és megállapították, hogy az endosperm és a teljes kiőrlésű lisztek alacsonyabb inzulinreakciót eredményeztek. Emellett megállapították, hogy a rozsból készült élelmiszerek mindenféle csíkban fokozott teltségérzetet okoznak az étkezés után, ami segíthet az általános fogyasztás szabályozásában.

(Forrás: TastingTable)


A figyelmetekbe ajánljuk