Szabályos és olcsó: a QR-kód

2021 január elsejétől az online kasszát használó kereskedők kötelesek lesznek elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani a vásárlóknak. Becslések szerint ez minimum 60 ezer üzletnél még nem megoldott, és vészesen közeleg a határidő. Pedig van megoldás, mellyel nemcsak a törvénynek felelhetnek meg a vállalkozások, hanem hosszú távon akár egyszerűbb és gazdaságosabb is lehet.


„A QR-kódos fizetési rendszer az egyik létező legegyszerűbb fizetési megoldás, amely lépést tart a digitális fejlődéssel. Számtalan előnnyel jár a vállalkozások számára, és még az új szabályoknak is megfelel"

– mondja Ipacs Viktor, a Raiffeisen Bank kisvállalati üzletágának vezetője.

„Már mindenki számára elérhető a fejlesztésünk, amely megfelel a Magyar Nemzeti Bank előírásainak, így megfelelő alternatívája lehet a kártyás fizetésnek."

Miért pont a QR-kódos fizetés?

Például azért, mert kártya sem kell hozzá. A digitális pénztárcák, mobiltelefonos megoldások korában a telefonunk olyan eszközzé vált, amely nélkülözhetetlen, azaz mindig nálunk van. A megfelelő mobilbanki alkalmazással a vásárló egyszerűen leolvassa a telefonjával a pénztárnál generált QR-kódot, és rögtön tud fizetni.

Miközben a kártyás és online vásárlások volumene is gyorsan emelkedik, Magyarországon a készpénzes tranzakciók még mindig nagy szerepet játszanak. Ehhez képest gyakran felmerülő kérdés, hogy nálunk mikor és mennyire lesz népszerű a QR-kód, mint fizetési mód.

A jövő egyértelműen látható Észak-Európában és Kínában, ahol a vásárlások jelentős része már így működik.

A QR-kódok felhasználási területe rendkívül sokrétű és persze az egyszerűségén túl még számos előnyük van a POS terminálhoz képest, melyeket érdemes megfontolni a kereskedőknek.

  • A kereskedő számláján maximum 5, a gyakorlatban 1 másodpercen belül jóváírásra kerül az összeg az azonnali fizetési rendszernek köszönhetően, a nap 24 órájában (hétvégén is). A kártyatársaságokhoz köthető POS terminálok esetében az átfutási idő 1-2 nap is lehet.
  • A kereskedő a sikeres QR-kódos fizetési tranzakciók után fizet, ezen kívül semmilyen rejtett költség nem jelentkezik: nincs bérleti díj, havi fix díj vagy egyszeri megvásárlási összeg, mint egyes termináloknál. A vásárlónak pedig csak akkor merül fel költsége, ha bankjánál az átutalásnak díja van.
  • Megfelel a szabályoknak új eszköz beszerzése nélkül, hiszen akár egy meglévő mobiltelefonra is telepíthető.

Az integráció három szintje

A QR-kódos fizetés „csak" egy a digitális megoldások közül és nem mindenki számára elegendő csupán ez a lehetőség. Éppen ezért a különböző méretű cégeknek eltérő integrációt kínál a Raiffeisen Bank.

  1. A belépő szint például egy kisbolt, egyéni vállalkozó egy pénztárgéppel, ahol maga a tulajdonos kezeli a kasszát. Neki hasznos és elegendő lehet a myRaiffeisen mobilapplikációba integrált QR-kódos fizetési megoldás.
  2. A második szint, ahol már legalább egy külön pénztáros van, aki a pénztári tranzakciókat kezeli: itt a Scan&Go mobilfizetési applikáció nyújt megoldást. Ennél a lehetőségnél a mobiltelefonos applikációt a pénztáros tölti le akár saját telefonjára, és a QR-kódot és a fizetési visszaigazolást mindössze néhány mozdulattal tudja kezelni. Az applikáció a POS terminálokhoz hasonlóan azonban még nem kommunikál a pénztárgéppel, azaz külön be kell ütni az összeget.
  3. Végül a Raiffeisen Pay a harmadik szint, mely a legszélesebb szolgáltatási kört nyújtja: ezzel a megoldással a QR-kód és fizetési kérelem alapú fizetési módok pénztári rendszerbe történő integrációját is kínálja a Raiffeisen.

Hogyan lehet mindezt elintézni?

Bár mindhárom szint alapfeltétele a vállalkozói számla nyitása a Raiffeisennél, az első kettőhöz ki sem kell mozdulnia a lakásból. Ugyanis az egyéni vállalkozók mellett egyedülálló lehetőségként most már kkv-k is bizonyos árbevételig teljesen online tudnak számlát nyitni a banknál. Az azonosítás a könnyen és egyszerűen használható videobankon keresztül zajlik. És ez valóban online történik! Nem csak egy „bizonyos szintig" online, és aztán be kell menni a bankfiókba aláírni a papírokat, hanem valóban kötelező fióklátogatás nélkül működik a vállalkozói számlanyitás.

A vásárlók közül ki tud fizetni a QR-kódos megoldással?

A Raiffeisen Bank az MNB által biztosított QR-kódos szabványt használja, így jelenleg a Raiffeisen Bank, valamint a Gránit Bank ügyfelei tudják alkalmazni ezt a fizetési megoldást. Várakozásaink szerint egyre több hazai pénzintézet fogja lehetővé tenni a közeljövőben ezt az innovatív fizetési megoldást.

A figyelmetekbe ajánljuk