Óriási mennyiséget termelünk ebből a minőségi húsból, mégsem esszük meg – mi lehet az oka?

Óriási mennyiséget termelünk ebből a minőségi húsból, mégsem esszük meg – mi lehet az oka?

A nyúlhússal kapcsolatban számos érdekesség merül fel: rendkívül sok pozitív egészségügyi hatása van, ráadásul Magyarország valódi nagyhatalomnak számít ezen a téren. Ettől függetlenül rengeteg probléma ütötte fel a fejét hazai nyúlhústermelésben.


Hazánkban komoly hagyománya van a minőségi nyúlhústermelésnek, azonban a termelés 95%-a exportra megy, emellett a magyarok jóval kevesebb nyúlhúst esznek, mint az európai átlag, ami elsőre megmagyarázhatatlannak tűnik. Az Agrárszektor egy nemrégiben megjelent cikkében igyekszik felgöngyölíteni a probléma okait.

Mint a legtöbb iparágat, a nyúlhústermelést is alaposan hazavágta a koronavírus, hiszen a járvány miatt drasztikusan csökkent a termék iránti kereslet, emellett az infláció is ront a helyzeten, hiszen a beruházási és a működési költségek (energia, takarmány, munkabérek stb.) az egekbe szöktek.

Sőt a helyzetet tovább nehezíti az a tényező is, hogy más iparágak is rájöttek arra, hogy nyúltenyésztéshez szükséges melléktermékeket ők is tudják használni, így ez a faktor is lökött egy nagyot az áron.

Ez is érdekelhet: Jóváhagyták: fogyasztásra alkalmas a laboratóriumban előállított mesterséges hús

Minden bizonnyal az előbbi problémák is hozzájárulhattak ahhoz, hogy a becslések szerint a hazai nyúltermelés folyamatosan csökken, idén várhatóan közel 20%-os lesz az ágazati visszaesés.

A hazai nyúlállomány nagyjából 100 ezer anyanyulat, valamint azok szaporulatát foglalja magában. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) számai szerint 2021-ben a két hazai nyúlvágóhíd csaknem 4,3 millió nyulat vágott le, ez az európai állomány 3,5%-át teszi ki. Az előttünk álló országok sokkal nagyobb mennyiséget képesek előállítani, azonban ez a negyedik hely még így is jónak mondható. Az export nélkül azonban a fasorban sem lennénk, ugyanis a termelés 95%-a külföldre, főleg az Európai Unióba megy.

Amint már korábban említettük, a hazai nyúlhúsfogyasztás borzasztóan alacsony, hiszen átlagosan egy magyar ember egy év alatt körülbelül 20-25 grammot eszik, míg az európai átlag 2 kg/fő körül mozog.

Na de mi lehet ennek az oka? Az Agrárszektor két lehetséges indokot sorol fel, az egyik az úgynevezett „cukiságfaktor”, miszerint sajnáljuk a nyuszikat és emiatt nem akarjuk elfogyasztani a húsukat, a másik – jóval pragmatikusabb – ok pedig az, hogy a nyúlhús kifejezetten drágának számít, hiszen a nyúlgerinc 4200, a lapocka 2000, a comb 3500, a máj pedig 1600 forintba kerül kilónként.

A szakemberek szerint azonban hasznos lenne, ha több ilyen tápanyagot vinnénk be a szervezetünkbe, hiszen nyúlhús fehérjében gazdag, emellett kevés benne a zsír és a koleszterin, emellett az íze is meglehetősen finom, leginkább a csirkére hasonlít, azzal a különbséggel, hogy valamivel édesebb.

A figyelmetekbe ajánljuk