Az adrenalinkoktéloktól kezdve a megannyi ínycsiklandó fogásig, a TikTok a főzési tartalmak végtelennek tűnő áradatával lát el minket hétről hétre. Akárcsak a divattal kapcsolatos tartalmaknál, a recepteknél is feltűnik egy újabb hullám, amit a felhasználók azonnal meglovagolnak. Ez a tendencia pedig ennél a különleges sült krumplinál sem volt másképp!
Jeremy Scheck TikTok-felhasználó népszerű ropogós krumpli receptjét közel 20 millióan néztek meg és 1,7 millió lájkot gyűjtött be – a férfi módszere pedig okos és hihetetlenül finom.
Íme a recept lépésről lépésre!
Milyen burgonyából készül?
Alacsonyabb keményítőtartalmuk és vékonyabb héjuk miatt a viaszos burgonya tökéletesen ropogósra sül a sütőben, miközben a belseje puha marad. Ezért lehetőleg válasszunk sütni vagy salátába való krumplit.
1. lépés
Ha nyers burgonyadarabokat dobunk a már forrásban lévő vízbe, akkor a külső részük pépes lesz, mielőtt a belsejük megfőne. Ha hideg vízzel kezdjük, ez nem fordulhat elő, mert így a burgonya egyenletesen fő meg. Ha a burgonyák nagyon eltérő méretűek, vágjuk fel kisebb, egyforma darabokra. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy egyenetlenül főjjenek meg.
Ne sajnáljuk a sót, a víznek szuper sósnak kell lennie, hogy a burgonya magába szívja, és ízletes legyen.
2. lépés
Folyamatosan figyeljük, majd villával teszteljük a puhaságot. Ha elkészült, szedjük ki, szárítsuk meg, majd nyomkodjuk össze egy kicsit, hogy növeljük a sütő forró, száraz hőjének kitett felületet.
3. lépés
Nem követelmény, de ez az egyik kedvenc sütési trükkje Schecknek: a burgonyát egy már felforrósított serpenyőben kezdjük el pirítani, ez növeli a barnulási potenciált. Akár használhatunk avokádóolajat, de az ínyencek kacsa- vagy libazsírral is átforgathatják. Ezt a lépést nem kell sokáig csinálni, csak épphogy egy kis színt kapjon.
4. lépés
Ha elkészült mehet rá friss rozmaring, pici paprika, fokhagymapor, fekete bors, oregánó, kakukkfű és egy kis tengeri só. Bár ez sok fűszerezés, a recept megálmodója szerint jól áll neki.
5. lépés
Süssük 200 fokon, amíg a krumpli ropogós és kívülről világos aranybarna nem lesz. Amikor 90 százalékban késznek tűnik, kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk a burgonyát még 10 percig állni, hogy extra ropogós legyen.