limonádé
Fotó: Shutterstock

Szó szerint felpezseg az igazi nápolyi limonádé – elmondjuk, miért!

Ha Nápolyban jársz, és azt látod, hogy az emberek előrehajolva, széttárt lábakkal állnak az utcán, ne ijedj meg: valószínűleg csak a tradicionális helyi limonádét próbálják meginni. Most elmondjuk, mi szükség van erre a pózra, és az italt miért hívják olaszul „nyitott lábaknak.”


A különleges nápolyi limonádé olasz neve cosce aperte, ami magyarul annyit tesz: szétnyitott lábak. A frissítő italt utcai árusok kínálják, vendégeik pedig hagyományosan étkezések után fogyasztják, hiszen kiváló alkoholmentes digesztívnek számít.

A Food Republic szerint a cosce aperte frissen csavart citromléből, kevés szódavízből és egy kávéskanálnyi szódabikarbónából áll. Miután az eladó gyorsan hozzáadja a szódabikarbónát, és elkeveri benne, a vendégnek nagyon gyorsan el kell fogyasztania a limonádét, az ital ugyanis azonnal felpezseg és kifut a pohárból.

Emiatt lényegében sehogy máshogy nem lehet meginni, csak előrehajolva, széttárt lábakkal – innen ered az elnevezés.

@italy_alfresco

Did you know that in Naples we drink “ lemonade with open legs”? Yes, you heard right! Open legs lemonade is a refreshing neapolitan drink, which is drunk in the street, as a digestif after meals. But why is it "with open legs"? It's because the very moment you add a pinch of baking soda in the glass, the drink "erupts". That’s when you open your legs, pray you won’t get wet, and drink it as fast as you can!🍋🍋🍋 #naples #napoli #italy #lemonade #italianfood #italiatravel #limon #limonada #limonitaliano #instagram #instagramreels #comidaitaliana #italia #foodtok

A mókás jelenséget egyszerű kémiai reakciók okozzák: ahogy a citromsav, a szénsav és a szódabikarbóna kölcsönhatásba lép, a folyadék azonnal felhabzik és kitör a pohárból. Ez a reakció egyébként nagyon hasonlít arra, amit egy savlekötő okoz a gyomorban, éppen ezért tesz annyira jót az emésztésnek a cosce aperte.

Emellett persze az íze is egészen egyedülálló. Az italt kizárólag Sorrentóból, egy Nápolytól délre fekvő tengerparti városból származó citromból készítik. Ennek a levét olyan gyümölcsprésekkel nyerik ki, amelyek a citrom héjából is kinyomják a friss illóolajat, ettől pedig még gazdagabb lesz a cosce aperte íze. Édesítőszert vagy cukorszirupot soha nem adnak az italhoz, így elsőre kifejezetten savanyúnak tűnhet, viszont hihetetlenül frissítő, egészséges és autentikus.

Nápolyban járva érdemes egy másik különlegességet, a szintén az Amalfi-parton szedett citromból készült limoncellót is megkóstolni. Ha pedig valami harapnivalót is keresnél az édes likőr mellé, ebben a cikkünkben bemutatjuk az alapvető helyi finomságokat.

A figyelmetekbe ajánljuk