
Ez a morzsás almás pite lesz a családi ebéd ékköve – recept!
A morzsás pite nagy előnye, hogy a klasszikus rácsos fedőt itt egy omlós, fahéjas–cukros morzsaréteg váltja fel. Ez nemcsak gazdagabb ízt ad, hanem egyszerűbb is elkészíteni, mivel nem kell a tésztát tökéletesen kinyújtani, elég csak összemorzsolni a vajat a liszttel és a cukorral.
A tésztához és a töltelékhez:
- 1 bolti vagy házi pitetészta,
- 140 g barna cukor,
- 30 g liszt,
- másfél teáskanál őrölt fahéj,
- 3/4 teáskanál só,
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió,
- 1 teáskanál vaníliakivonat,
- 5–6 közepes alma.
A morzsás tetejéhez:
- 100 g liszt,
- 100 g barna cukor,
- 1 teáskanál őrölt fahéj,
- 1/4 teáskanál só,
- 8 evőkanál hideg vaj.

Elős lépésként melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki vele a formát, majd tegyük hűtőbe. Készítsük el közben a morzsát: dolgozzuk össze a lisztet, a barna cukrot, a fahéjat, a sót és a hideg vajat addig, amíg apró morzsák nem képződnek, majd tegyük ezt is hidegre.
Ezt követően a töltelékhez hámozzuk meg és szeleteljük fel az almákat, majd keverjük össze a barna cukorral, fahéjjal, szerecsendióval, vaníliával és kevés liszttel, hogy a szaftja sütés közben besűrűsödjön. Az így kapott almás tölteléket halmozzuk fel a pitetésztára, a közepén enyhén púposítva, majd szórjuk rá a morzsás keveréket – egészen a tészta széléig.
Forrás: (The Kitchn)
Olvasd el ezt is!