Anna_Pustynnikova / Shutterstock
október 01., 2025  ●  Gasztronómia
Hamu és Gyémánt

Ez a morzsás almás pite lesz a családi ebéd ékköve – recept!

Van valami megnyugtató abban, amikor a konyhát betölti a fahéjas alma és karamell illata. Az almás pite sokunk számára egy tradicionális, már sokszor kóstolt desszert, de ha kis változatosságra vágyunk, érdemes kipróbálni a morzsás verzióját. Egy kis csavarral ez a sütemény újra hamar a család nagy favoritja lehet.

A morzsás pite nagy előnye, hogy a klasszikus rácsos fedőt itt egy omlós, fahéjas–cukros morzsaréteg váltja fel. Ez nemcsak gazdagabb ízt ad, hanem egyszerűbb is elkészíteni, mivel nem kell a tésztát tökéletesen kinyújtani, elég csak összemorzsolni a vajat a liszttel és a cukorral.

Hozzávalók

A tésztához és a töltelékhez:

  • 1 bolti vagy házi pitetészta,
  • 140 g barna cukor,
  • 30 g liszt,
  • másfél teáskanál őrölt fahéj,
  • 3/4 teáskanál só,
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió,
  • 1 teáskanál vaníliakivonat,
  • 5–6 közepes alma.

A morzsás tetejéhez:

  • 100 g liszt,
  • 100 g barna cukor,
  • 1 teáskanál őrölt fahéj,
  • 1/4 teáskanál só,
  • 8 evőkanál hideg vaj.
Fotó: PhotoIris2021 / Shutterstock
Elkészítése

Elős lépésként melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki vele a formát, majd tegyük hűtőbe. Készítsük el közben a morzsát: dolgozzuk össze a lisztet, a barna cukrot, a fahéjat, a sót és a hideg vajat addig, amíg apró morzsák nem képződnek, majd tegyük ezt is hidegre.

Ezt követően a töltelékhez hámozzuk meg és szeleteljük fel az almákat, majd keverjük össze a barna cukorral, fahéjjal, szerecsendióval, vaníliával és kevés liszttel, hogy a szaftja sütés közben besűrűsödjön. Az így kapott almás tölteléket halmozzuk fel a pitetésztára, a közepén enyhén púposítva, majd szórjuk rá a morzsás keveréket – egészen a tészta széléig.

Végül süssük kb. 55–65 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz, valamint a töltelék a széleken bugyogni nem kezd. Ha túl gyorsan barnulna a morzsa, lazán fedjük le fóliával. A sütőből kivéve hagyjuk legalább két órán át pihenni, hogy a töltelék megkössön, így szépen szeletelhető lesz.

Forrás: (The Kitchn)

Nyitókép: Anna_Pustynnikova / Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök