Kezdetét vette a medvehagymaszezon, a vér- és vesetisztítóként is hatékony növények újra felbukkantak az országban, de mikre érdemes figyelni miközben „szüretelünk"?
Mennyit szabad?
Habár túrázók valóban szüretelhetnek, kizárólag a már előző években is hatályos szabályok alapján. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván gyűjteni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. Az ehető leveleinek kereskedelmi célú gyűjtése csak a kijelölt területekről lehetséges és teljes egészében engedélyköteles. Amennyiben a medvehagymánkat − akármekkora mennyiségben is − árusítani szeretnénk, ne feledjük, hogy mindez engedély- és adóköteles.
Ez is érdekelhet: Ezeket a szabályokat tartsd be, ha természetvédelmi területen kirándulsz!
Mikor érdemes szedni?
Leginkább márciustól májusig. Ekkor a leveleik még kicsik és gyengék, valamint enyhén fokhagymaízűek. Azonban az idő előrehaladtával, májusra a levelek íze már jóval erősebb.
Melyik részét?
A hosszú, erős levélnyelet vágjuk le, a nagyobb májusi, júniusi levelekről viszont távolítsuk el a levélgerincet is. De azért is érdemes a szezon elején szüretelni, mert akkor még nem bújnak ki a gyöngyvirág mérgező levelei. Ha már virágzik, nem érdemes gyűjteni, ilyenkor a virágpor már ellepi a leveleket, enyhül az íze.
Hol érdemes szüretelni?
Magyarországon Zala, Tolna, Somogy és Baranya vármegyében a legelterjedtebb, így a fővárosiak hátránnyal indulnak, ugyanis a közeli budapesti erdőkben nem jellemző az előfordulása. A legközelebbi lelőhelyek a Gerecse Tájvédelmi Körzet mellett található Pusztamarót, vagy Fejér megyében a Kisgyón Természetbarát Telep.
Olvasd el ezt is! Ízletes töltött paprika recept tavaszi estékre
Egészségügyi előnyei
A medvehagyma gazdag C-vitaminban, A-vitaminban, káliumban, kalciumban és vasban. Ezek az ásványi anyagok és vitaminok segíthetik erősíteni az immunrendszert és védelmet nyújthat a betegségekkel szemben. A medvehagymának gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak, de természetes antibakteriális és gombaellenes hatásairól is ismert.
Felhasználása
A medvehagymát sokféleképpen felhasználhatjuk, és számtalan ételhez remekül passzol, mivel az illata és aromája a fokhagymához hasonló. Készíthetünk belőle krémet és sós süteményeket is.