leves kerámia edényben

Egyszerű konyhai tippek: így mentsd meg a túlsózott levesed!

Egy tál leves évszaktól függetlenül remek választás. Télen a kiadós húsos leveseket választjuk, míg tavasszal és nyáron a könnyedebb, zöldséges változatok, például a gazpacho-féle levesek lehetnek a befutók. A só elengedhetetlen a főzés során, de olykor történhetnek balesetek. Még a legtapasztaltabb háziasszonyokkal is megeshet, hogy túlsóznak ételeket. De miképp orvosolható a probléma?


Megfelelően alkalmazva a só segít az ételeknek kiemelni az aromákat. De ha az első kanál után érezzük, hogy túlzásba estünk, nem szabad kétségbe esni. Ugyanis számos módja van annak, hogy megmentsük a levesünket – írja a The Kitchn.

Olvasd el ezt is! Rangsorolták a világ legjobb leveseit: 2 magyar klasszikus is a lista elején

Ezeket a hibákat követhetjük el

Nem megfelelő típusú só használata. Még ha pontosan is követjük a recept utasításait, az asztali só használata ott, ahol kóser sót írnak elő, túlsózást eredményezhet.

Elmarad a kóstolás. Egy leves aromája, könnyen változhat, miközben a hozzávalókat hozzáadjuk, és a leves forralódik. Ezért fordulhat elő az, hogy a receptek különböző pontjain sózást írnak elő, nem pedig egyetlen lépésben. A legjobb, ha a levest fokozatosan ízesítjük, folyamatosan kóstolva és igazítva menet közben.

Észrevétlen sózás. A különféle fűszerkeverékek, leveskockák, vagy akár a sajtok mind különböző mennyiségű nátriumot tartalmaznak. Érdemes ezért ellenőrizni a címkén a sótartalmat, és kóstolni a levest, miután ezeket az összetevőket hozzáadtuk, mielőtt még több sót hozzáadnánk.

​Hogyan javítsuk ki?

  • Hígítsuk vízzel. Ha több folyadékot adunk a leveshez, az felhígítja a sótartalmat.
  • Elő a tejtermékekkel! Egy csepp tejszínnel, joghurttal vagy tejföllel a recepttől függően enyhíthetjük az erős sós ízt a hozzáadott tejzsír gazdagságával.
  • Növeljük a savasságot! Néha az ételek csak túlsózottnak tűnnek, pedig valójában csak egy kis citromra vagy egy csipetnyi ecetre lenne szükségük.

A figyelmetekbe ajánljuk