kuszkusz
Shutterstock

Ha újdonságra vágysz: így készítsd el a tökéletes kuszkuszt otthon is

Ha még soha nem ettünk kuszkuszt akkor itt az ideje! A profi konyhák mellett a háztartásokban is népszerű élelmiszerről van szó, aranyszínű külsejét és enyhe diós ízét kevesen nem szeretik. Ráadásul kifejezetten egyszerű elkészíteni az összes fajtát, hogy aztán akár önmagában is fogyasztható legyen; de szinte bármihez hozzáadhatjuk egy étkezésnél.

A történelem a kuszkuszt az arabok előtti, gyakran berbereknek nevezett, Észak-Afrika egyes részein, többek között Marokkóban őshonos népcsoportnak tulajdonítja, ahol a kuszkusz nemzeti ételnek számít. Sokáig eláll, laktató és egyszerűen, gyorsan elkészíthető, ami igen nagy előny a forró vidékeken, ahol nem a legjobb dolog órákig a tűzhely fölött lenni.

Mivel könnyen elkészíthető, viszonylag gyorsan megfő, és kellően magába szívja az ízeket, népszerű és sokoldalú alapanyag, amely számos ételben felhasználható, és remekül helyettesíti az egyéb szénhidrátokat, például a burgonyát és a rizst.

Ha már kuszkusz! Mutatunk egy receptet: Szezámmagos-citromos pirított zöldspárga kuszkusszal

kuszkusz

Shutterstock

A kuszkusz valójában egy tésztaféle, vagyis a durumbúza daráját nedvesen lisztbe hempergetik, így különálló, apró pici tésztagömbök keletkeznek belőle. Az igazi, nem előfőzött kuszkusznak majdnem egy óra gőzölés kell, hogy teljesen megpuhuljon; a marokkóiak például már a főzés elején a tajine-ba teszik, hogy a hússal és a zöldségekkel együtt megpuhuljon. A nálunk is sok helyen kapható kuszkuszoknak elég 10-20 perc ázás/gőzölés.

Melyek a kuszkusz különböző fajtái?

A kuszkusznak három fő fajtája létezik: A marokkói, az izraeli (vagy gyöngykuszkusz) és a libanoni.

A marokkói változat a legkisebb, és nagyon gyorsan megfő: az átlagos főzési ideje körülbelül 5 perc. Az izraeli típus valamivel nagyobb, és főzni is hosszabb ideig kell, nagyjából 10 percig. Általában diósabb ízű és rágósabb az állaga. A libanoni kuszkusz már nem sokkal nagyobb, mint az izraeli, az átlagos főzési ideje körülbelül 15 perc.

Mutatjuk a rémegyszerű lépéseket a különböző kuszkuszfajták megfőzéséhez.

Hogyan kell főzni marokkói kuszkuszt? 

  1. Forraljunk fel 1 csésze vizet (vagy húslevest) és sót (ha használunk) egy közepes lábasban.
  2. Keverjük bele a kuszkuszt.
  3. Fedjük le, és főzzük, amíg a víz felszívódik, körülbelül 5 percig.
  4. Vegyük le a tűzről.
  5. Hagyjuk lefedve állni 10 percig.
  6. Tálalás előtt villával pelyhesítsük fel.

Hogyan kell főzni az izraeli kuszkuszt?

  1. Forraljunk fel másfél csésze vizet (vagy húslevest) és sót (ha használunk) egy közepes lábasban.
  2. Keverjük bele a kuszkuszt.
  3. Fedjük le, és főzzük, amíg a kuszkusz megpuhul, 10-15 percig.
  4. Vegyük le a tűzről.
  5. Hagyjuk lefedve állni 10 percig.
  6. Tálalás előtt villával pelyhesítsük fel.

Hogyan kell főzni a libanoni kuszkuszt?

  1. Forraljunk fel másfél csésze vizet (vagy húslevest) és sót (ha használunk) egy közepes lábasban.
  2. Keverjük bele a kuszkuszt.
  3. Fedjük le, és főzzük, amíg a kuszkusz megpuhul, 10-15 percig.
  4. Vegyük le a tűzről.
  5. Hagyjuk lefedve állni 10 percig.
  6. Tálalás előtt villával pelyhesítsük fel.


A figyelmetekbe ajánljuk