Egy tál popcorn
Georgia Vagim/Unsplash

A pattogatott kukorica teljesen véletlenül született meg

A popcorn születése: így jött rá az ősember, hogy a kukoricát ki lehet pattogtatni

Bizonyára sokan elgondolkodtak már azon, hogy bizonyos ételek évszázadokkal ezelőtt milyen úton-módon kerültek az asztalra és hogyan váltak ma már világszerte ismert élelmiszerré? Ki és hogyan fedezte fel például a pattogatott kukoricát és hogyan terjedt el világszerte? A kérdésre egy archeológus válaszol!A Live Science egy archeológus segítségét kérte a kérdést megválaszolására, ami biztosan sokak fejében megfordult már. Hiszen alapvetően már azt is nehéz elképzelni, hogy hogy jöttek rá az őseink arra, hogy a kukorica ehető, de az igazán érdekes az, hogy mikor találták ki azt, hogy pattogtatva még ízletesebb.

Pattogatott kukorica

A pattogatott kukorica már több ezer évvel ezelőtt megjelent

Fotó: Pylz Works on Unsplash

A szakember kifejti, hogy minden bizonnyal a kukorica lehetett az első olyan növény, amit tömegesen kezdtek el termelni a mai Mexikó területén és innen terjedhetett el Dél- és Észak-Amerika irányába is. A kukorica történetének vizsgálatát megkönnyíti az is, hogy a növény belső része olyan kemény anyagból áll, aminek a nyomait megőrizték a fennmaradt fosszíliák.

Ez is érdekelhet! Ezzel az 5 étellel leküzdheted a szezonális allergiát

A kukorica megjelenése Mexikóban nagyjából 9000 évvel ezelőtt történt, és ha hinni lehet a kutatásoknak, az ősember elég hamar felfedezte a pattogtatás lehetőségét is.

Sean Rafferty archeológus emlékeztet, hogy nem minden kukorica alkalmas a pattogtatásra, de

az első popcornra utaló jelek egészen 6700 évvel ezelőttre nyúlnak vissza.

Ezt is olvasd el! Egy tanulmány szerint a boldog élet egyik kulcsa a sajtfogyasztás

Minden bizonnyal teljesen véletlenül jöhettek rá arra, hogy a kukorica képes kipattogni. A feltételezések azt mutatják, hogy eleinte csak pár kukoricaszem eshetett be a tűzbe, amik aztán ki is pattogtak

– mondja Rafferty.

Először biztosan megdöbbentek azon, amit láttak, de mivel nem nagyon volt más választásuk, ezért elfogyasztották. Persze, az ami az őskori popcorn lehetett, köszönőviszonyban sincs azzal, amit ma mi fogyasztunk. Először is sem sót, sem vajat nem használtak, hiszen akkoriban még a tej létezéséről sem tudtak. Az könnyen elképzelhető, hogy azért vált ilyen népszerűvé a kukorica ebben a formában, mert sokkal tovább maradt tartós és így akár hetekig is lehetett tárolni.

A figyelmetekbe ajánljuk