A nyári szezon egyik meghatározó finomsága a kovászos uborka, amit mi is könnyedén elkészíthetünk otthon, akárcsak nagyanyáink!
Hozzávalók:
- 2.5 kg kovászolni való uborka
- 1 fej fokhagyma
- 2 csokor kapor
- só
- 2l meleg víz
- kenyér
Ez is érdekelhet: 7 ok, ami miatt érdemes lenne mindennnap kígyóuborkát fogyasztanod
Olvasd el ezt is!Ki kell próbálnod a kínai uborkasalátát!
A kovászos uborka elkészítéséhez az uborkákat vízbe áztatjuk, mindegyiket alaposan megdörzsöljuk, a végeiket levágjuk, majd három helyen hosszában bevágjuk az oldalát, így jól átjárja majd a sós víz. Tegyük az üveg aljára a kaprot, majd az előkészített uborkákat is pakoljuk be, ezután jöhet a megpucolt fokhagyma. Öntsük fel 2 liter sós, meleg vízzel úgy, hogy az teljesen ellepje az uborkákat, majd a tetejére helyezzünk egy-két kenyeret.
Az üveg tetejére helyezzünk egy tányárt, hogy szellőzni is tudjon egy picit, majd tegyük naposabb helyre, ahol 3-4 napig kovászolódni tud. Ha már türelmetlenebbek vagyunk, kivehetünk egy darabot, hogy megkóstoljuk. Ha már puhább és jól átjárta a sós lé akkor kész is van.
Az uborkákat kisebb befőttes üvegekbe, vagy műanyag dobozba tegyük, és leszűrve öntsük rá a levét, majd tegyük be a hűtőbe.