kovászos uborka

Ha nyár, akkor kovászos uborka: így készítsd el!

A nyári szezon egyik meghatározó finomsága a kovászos uborka, amit mi is könnyedén elkészíthetünk otthon, akárcsak nagyanyáink!


Hozzávalók:

  • 2.5 kg kovászolni való uborka
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 csokor kapor
  • 2l meleg víz
  • kenyér

Ez is érdekelhet: 7 ok, ami miatt érdemes lenne mindennnap kígyóuborkát fogyasztanod

A kovászos uborka elkészítéséhez az uborkákat vízbe áztatjuk, mindegyiket alaposan megdörzsöljuk, a végeiket levágjuk, majd három helyen hosszában bevágjuk az oldalát, így jól átjárja majd a sós víz. Tegyük az üveg aljára a kaprot, majd az előkészített uborkákat is pakoljuk be, ezután jöhet a megpucolt fokhagyma. Öntsük fel 2 liter sós, meleg vízzel úgy, hogy az teljesen ellepje az uborkákat, majd a tetejére helyezzünk egy-két kenyeret.


Az üveg tetejére helyezzünk egy tányárt, hogy szellőzni is tudjon egy picit, majd tegyük naposabb helyre, ahol 3-4 napig kovászolódni tud. Ha már türelmetlenebbek vagyunk, kivehetünk egy darabot, hogy megkóstoljuk. Ha már puhább és jól átjárta a sós lé akkor kész is van.

Az uborkákat kisebb befőttes üvegekbe, vagy műanyag dobozba tegyük, és leszűrve öntsük rá a levét, majd tegyük be a hűtőbe.

A figyelmetekbe ajánljuk