só

Mi kerül több tízezer forintba egy són?

Ázsia fehér aranyaként is szoktak hivatkozni a koreai bambuszsóra, aminek kilója nagyjából 60 ezer forintba kerül. Elsősorban ételek ízesítésére használják, ráadásul nem is bambuszból készül.


Mi teszi ilyen drágává? 

A világ legdrágább sója a bambuszsó, amely készítését buddhista szerzetesek dolgozták ki.

Forintban számolva nagyjából 60 ezerbe kerül kilója. Az állítólag kivételesen jó ízzel és egészségügyi hatásokkal rendelkező ízesített sótermék valójában nem bambuszból készül, de az elkészítéséhez szükség van hozzá – mutatja be a luxusélelmiszert a Haszon Magyar Mezőgazdaság alapján

A tengeri sót a bambuszfűbe töltik bele és abban sütik meg kilenc alkalommal. Az eljárással a termék gazdag aromákhoz, valamint több mint 500 hatóanyaghoz jut. Ez persze időigényes, hiszen mindez nagyjából 30 napot vesz igénybe.

A rendkívül magas árát magyarázza az is, hogy a bambuszsó készítésének minden egyes fázisa emberi munkát igényel, ami fizikailag kifejezetten megterhelő. De egy apró gyártási hiba miatt is könnyen kárba veszhet a termék.

A Dél-Korea nyugati partjáról származó tengeri sót három éves bambuszokba tömik, ezt követően a bambuszrudakat egy kemencébe helyezik, amit kizárólag fenyővel fűtenek. A sütés 800°C-fokon körülbelül 12-14 óráig tart. Miután a bambusz megsült, a sóoszlopot ismét bambuszrúdba töltik, és megint megsütik. Összesen kilencszer ismétlik meg a folyamatot, utoljára 1000°C-fokon. A sütéssel eltávozik a sóból minden káros anyag, viszont telítődik a bambusz hatóanyagaival.

A bambuszsó olyan lúgos ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a magnézium, a vas és a cink, valamint kerül bele A, E, B6 vitamin – olvasható. Aminosavak is találhatóak benne amelyek miatt antibakteriális, antimikrobiális és még antioxidáns hatása is van, de javítja a kollagénszintézist is.

Drága ára ellenére az ízesített sót leginkább ételekhez használják: Intenzív íze miatt azt mondjál, hogy egy csipetnyi is feldobhatja belőle az ételeket. De adagolják fogkrémekhez is, mivel serkenti a keringést és fehéríti a fogakat – de gyógysónak és arcradírnak is ajánlják.

Lítium helyett konyhasó

A Haszon egyébként pont a napokban írt róla, hogy új felhasználási területe lehet a hagyományos konyhasónak, és az akkumulátorgyártás területén hasznosíthatják. Erről itt lehet bővebben olvasni.


A figyelmetekbe ajánljuk