római szobor

Egy másik mellszobor a hadvezérről

35 dollárért megvásárolt egy szobrot, később derült ki, hogy az ókori Rómából származik

Nem a szobáját díszíti majd.

2018-ban Laura Young egy Austinban található régiségboltban kiszúrt egy faragott márvány mellszobrot, amelynek ára 34,99 dollár volt (nagyjából 13 ezer forint). A maga 23 kilójával súlya is volt, ráadásul réginek is tűnt.

Végül a szakértői vizsgálat kiderítette, hogy jóval értékesebb 35 dollárnál: valójában egy ókori szoborról van szó. A mellszobor az i. sz. 1. századból származik, és egykor I. Lajos bajor király gyűjteményéhez tartozott.

Négy évvel később a szobor, amely Drusus Germanicus római hadvezért ábrázolhatja, visszakerül a németországi Bajor Állami Kastélyok, Kertek és Tavak Igazgatóságához – az intézmény hálája jeléül egy Young nevét viselő tábla alatt fogják elhelyezni a szobrot.

A Robb Report cikke szerint a mellszobor végleg visszakerül Németországba, egy évig a San Antonio-i Művészeti Múzeumban lesz látható, amely támogatta a mellszobor azonosítását és újraegyesítését a bajor hatóságokkal.

De most is közkincs: jelenleg a texasi múzeumban látható, és 2023. május 21-ig marad ott.

​​Hogy a mellszobor hogyan került Bajorországból Austinba, az egy külön rejtély.

A kutatók úgy tudják, hogy a II. világháború vége felé rabolták el I. Lajos villájából, a Pompejanumból, amely a 19. század közepén a király által a németországi Aschaffenburgban épített pompeji villa teljes méretű másolata volt. A háború befejezése után az amerikai hadsereg Aschaffenburgban állomásoztatta csapatait. Sokan közülük a hidegháború alatt is ott maradtak.

A szakértők szerint a portrét egy hazatérő katona csempészhette vissza Amerikába.

Youngnak azt tanácsolták, hogy ne próbálja meg eladni a művet árverésen vagy magáncsatornákon keresztül, mivel az amerikai állami törvények nem ismerik el a lopott tulajdonjog átruházását.

Végül Young és jogi képviselője felvette a kapcsolatot a bajor hatóságokkal a mellszobor visszaszolgáltatása ügyében. A bajor kormány beleegyezett, hogy fedezi a műtárgy Németországba szállításával kapcsolatban felmerült összes költséget, és ahogy említettünk, egy rövid távú kölcsönzési megállapodást is kötött a San Antonio-i Művészet Múzeummal.


A figyelmetekbe ajánljuk