Négymillió forintba kerül ez a fürt szőlő. De vajon miért?

Négymillió forintba kerül ez a fürt szőlő. De vajon miért?

Az Isikava prefektúra gyümölcstermelői nem is sejtették, hogy az 1995-ben kifejlesztett új, nagyszemű vörös szőlőfajtájukkal a világ legdrágább szőlőjét alkották meg.

Japánban hatalmas tisztelet övezi a gyümölcsöket, amelyek igazi luxusterméknek számítanak: gyakran nem is saját fogyasztásra, inkább ajándékba vásárolják őket a helyiek.

Részben ezért sem árulnak a szupermarketek olyan terméket, amely foltos, vagy nem megfelelő formájú. A Ruby Roman nevű szőlő azonban még a gyümölcsök közül is kilóg a sorból. A Haszon számolt be a különleges szőlőfajtáról.

A szőlő több szempontból is különleges: a szőlőszemek négyszer akkorák és jóval édesebbek a társakéhoz képest. Másrészt ez a világ legdrágább szőlője, amelynek egyetlen fürtje 2020-ban egy árverésen 12 ezer dollárért, azaz nagyjából négymillió forintért kelt el.

De miért került egyetlen szőlőszem akár 400 dollárba?

Különleges bánásmód

Shutterstock

A gyümölcsöt kizárólag az Isikava prefektúrában termesztik, többnyire üvegházakban, ahol jobban kontrollálhatják a környezeti hatásokat, ismerteti a Haszon. A termelők minden egyes szőlőszemet gondosan felügyelnek. Emiatt minden fürtben egyforma méretűk a szemek. A megfelelő mérethet szőlőritkító berendezéseket és ollókat használnak.

Óriási szerepe van a fénynek is, amelyet levelek hozzáadásával vagy eltávolításával szabályoznak. Ráadásul a prefektúra gazdái egy informatikai magáncéggel még egy speciális programot is kifejlesztettek, amelynek segítségével meghatározhatják, hogy éppen mennyi fényre van szükségük a szőlőszemeknek.

Ugyanilyen fontos tényező a hőmérséklet, amelyet az üvegházak oldalainak és tetejének kinyitásával szabályoznak. A fürtöknek minél hűvösebb és szellősebb környezetben kell nőniük.

Mindennek ellenér rengetek szőlőszem nem éri el a minimum követelményeket, ami a Ruby szőlő feltétele. Emiatt limitált számban elérhető a Ruby-utánpótlás a piacon.

Számokban: 2020-ban 25 ezer fürtöt bocsátottak áruba, ami elenyésző mennyiség Japán 163 ezer tonnás éves szőlőterméséhez képest. Ettől függetlenül megéri bíbelődni az óriásszőlővel.

Rengeteg pénz

Ha az előző két rosta teljesül, még akkor sem kész a munka: a szőlőszemek színe is sokat számít. De ha a szemek megjelenése beleesik egy szűk színskálába, akkor egy fürtöt akár 450 dollárért is el lehet adni.

A Haszon cikke szerint az értékesített fürtök 90 százaléka kiváló minősítést kap, amelyek piaci ára 90 és 140 dollár között mozog. A maradék szűk 10 százalék a „speciálisan kiváló" minősítést kapja: ezek már 180 dollárnál kezdődnek, és a 450 dolláros árat is elérhetik. De ha nem lenne elég, van még ennél feljebb is: a prémium kategória.

Évente csupán egy, jó esetben kettő fürt felel meg ennek minősítésnek. Egy ilyen szőlőfürt alsó hangon ezer dollárt, azaz nagyjából 326 ezer forintot is megér. Persze ez csak az induló ár, ugyanis különlegességük miatt a prémium szőlőket többnyire árverésre bocsátják.

Ilyen volt az eddigi legdrágább Ruby Roman szőlő is, amely 2020-ban kelt el 12 ezer dollárért.


A figyelmetekbe ajánljuk