A Four Seasons Hotel cukrászmesterének díjnyertes alkotásai elérhetők a KOLLÁZS – Brasserie & Barban
Four Seasons Hotel Gresham Palace

A Four Seasons Hotel cukrászmesterének díjnyertes alkotásai elérhetők a KOLLÁZS – Brasserie & Barban

Menyhárt Attila, aki 2018 óta a Four Seasons Hotel Gresham Palace, Budapest cukrászmestere, művészien kivitelezett, kakaó ihlette kreációival megnyerte a World Chocolate Masters verseny közép-európai döntőjét. Menyhárt az első magyar, aki részt vehet a verseny döntőjében, amelyet idén októberben rendeznek meg Párizsban.


Menyhárt Attila az első magyar pâtissier, aki megnyerte ezt a rangos versenyt, amely a magyar cukrászszakmát a világ térképére emeli. A Four Seasons Hotel Budapest vendégei és a nagyközönség már a KOLLÁZS Patisserie-ben is megkóstolhatják a díjnyertes alkotásokat az új nyári Patisserie menü mellett.

 Kóstolja meg a csokoládé specialitásokat a Kollázsban

Menyhárt Attila a közép-európai döntő megnyerése alkalmából nekilátott, hogy a csokoládé jövőjéről alkotott elképzeléseit desszertekbe és cukrászsüteményekbe ültesse át, amelyek elérhetők a KOLLÁZS – Brasserie & Barban. A vendégek itt kóstolhatják meg a művészi módon kivitelezett csokoládéalkotásokat, melyeket maga az ötletgazda készít.

Mind a desszertnél, snacknél és a bonbonnál, a kakaóbab formája volt az alapötlet. A desszert keresztmetszeti nézetből ábrázolja a kakaóbabot, ami így egy virág formát rajzol ki. A snack célja, hogy egy olyan élményt nyújtson, mintha egy igazi kakaóbabot vágnánk félbe. A bonbon pedig egy egyszerű és letisztult forma, de a letisztultság mindegyikre jellemző. A tálalási eszközök szintén köthetőek a kakaóbabhoz, illetve ezzel együtt illeszkedtek az művészeti vízióhoz”

– meséli Menyhárt Attila.

World Chocolate Masters

A World Chocolate Masters verseny a cukrászipar csúcsát képviseli, mivel ez a legnagyobb nemzetközi cukrászverseny, és az egyetlen, amely a csokoládé és a kreativitás határait feszegeti. A 2022 első felében megrendezett elődöntő a „Holnap” témájára összpontosított, ahol számos régió legjobb cukrászai mutatták be, hogy a művészet, a tudomány, a design és a technológia különböző eszközeinek alkalmazásával hogyan álmodják meg a csokoládé jövőjét.

A World Chocolate Masters versenyre való jelentkezéssel az volt a célom, hogy a Magyar Cukrászat visszakerüljön a világtérképre, mert méltó helye van ott. Másodsorban, kellet egy újabb kihívás és azt hiszem, ennél nem is tudtam volna jobbat választani. Volt egy olyan kikötés a versenykiírásban,hogy meg kell jeleníteni egy helyi alapanyagot. A szegedi paprika, tihanyi levendula és az őrségi tökmagok illeszkedtek legjobban az alap ízekhez, amiket választottam.A paprika volt a legtudatosabb választás, a többi helyi alapanyag a kóstolás során alakult ki. Az októberi döntő során is ez egy fontos tényező lesz az egyes munkáknál

– meséli Menyhárt Attila, a Four Seasons Hotel Gresham Palace cukrászmestere.

A közép-európai döntőben Menyhárt Attila ún. chef-d'oeuvre műalkotása egy 5 kilogrammos, 100 százalékban növényi alapú bonbon- és csokoládészobor volt, amely 8 és fél óra alatt készült el. A Four Seasons Hotel Gresham Palace vezető cukrásza magyar különlegességeket – például tihanyi levendulát, szegedi paprikát és őrségi tökmagot – épített be alkotásaiba, és ezzel lenyűgözte a zsűrit. Attila a kreációiba gyönyörűen beépített, aprólékos tervezésével és maximalista szemléletével első helyezést ért el, ráadásul a közönségdíjat is ő nyerte meg a csokoládészobrával.

 Menyhárt Attila

Öröksége és a több évtizedes családi hagyományok által inspirálva Menyhárt Attila a cukrásziskola elvégzése után útnak indult, hogy felfedezze a világot, és megvalósítsa álmát: pâtissier-vá váljon, akárcsak nagyapja és dédapja volt. Attila Európát átívelő karrierjének célja az volt, hogy kialakítsa saját stílusát, mely a szezonális alapanyagok iránti nagyrabecsüléséről és a részletek iránti éles érzékéről tanúskodik. Attila a minőségre és az egyediségre összpontosító haute patisserie kreációiról ismert.

Stílusa modern és érett, részletgazdag. Precizitása, maximalizmusa és szakmája iránti olthatatlan szenvedélye a nemzetközi cukrászipar figyelmét is felhívta kiemelkedő tehetségére. Attila és cukrászsüteményei bekerültek a 2019-es So Good Évkönyvbe, amely a desszertek Michelin-kalauzának tekinthető.

A World Chocolate Masters ihlette különleges csokoládémenü már elérhető a KOLLÁZS – Brasserie & Barban, illetve megrendelhető elvitelre TAKEAWAY oldalukról.


A figyelmetekbe ajánljuk