Kivi.

5+1 egészségügyi előny, amiért érdemes kiwit fogyasztani

A kiwi az egyik legkülönlegesebb és legfurcsább ízű gyümölcs. Na de milyen hatással van a szervezetünkre? Az alábbi cikkben 5+1 egészségügyi előnyt mutatunk be, amiért érdemes kivit fogyasztani.


1. Enyhítheti az asztma tüneteit

A kiwiről közismert, hogy magas a C-vitamin-tartalma, így tehát nagy valószínűséggel az általa biztosított egyéb antioxidáns tápanyagok segítenek enyhíteni az asztma egyes tüneteit.

2. Támogatja a szív egészségét

Karolina Kołodziejczak/Unsplash

A kiwi nagy mértékben hozzájárulhat a szív egészségéhez. Fogyasztása ugyanis a jelek szerint növeli a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) – más néven „jó" koleszterin – mennyiségét, és csökkenti a vér egyéb trigliceridjeit (zsírokat) és a vérlemezkék aggregációját, ami idővel érelmeszesedéshez vezethet. A kiwi segít a vérnyomás kezelésében is, részben az angiotenzin-konvertáló enzim csökkentésének köszönhetően.

Ez is érdekelhet: Ezt a 6 az egészséges ételt érdemes enned, ha nem érzed jól magad

3. Segíti az emésztést

A rostokban gazdag kiwi támogatja az emésztés rendszerességét. Emellett egy aktinidin nevű enzimet is magában foglal, amelynek segítségével könnyebben emésztjük meg a fehérjében gazdag ételeket. A kiwi egyébként a különböző húsok puhítására is tökéletesen alkalmas.

4. Jót tesz az immunrendszernek

Ashish Vyas/Unsplash

A kiwiben számos hasznos tápanyagot lehet megtalálni, hiszen a gyümölcs többek között a C-, E-, K-vitaminban és folsavban, valamint karotinoidokban, rostokban és fitokemikáliákban is gazdag.

A tanulmányok szerint a fenti összetevők támogathatják az immunrendszert, és potenciálisan csökkenthetik a megfázás és az influenzaszerű tünetek előfordulását és az időseknél és a gyermekeknél is.

5. Antioxidánsokban gazdag

Amint már említésre került, a kiwiben bőven találhatunk hasznos tápanyagokat és fitokemikáliákat, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek – ennek eredményeként a gyümölcs csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát.

+1. Biztonságos a kiwi?

Fontos megjegyezni, hogy a kiwi sajnos ki tud váltani allergiás reakciókat, és bár a tünetek a legtöbb fogékony egyénnél enyhék, súlyos reakciókról is beszámoltak már. Ha allergiás vagy a mogyoróra, az avokádóra, a fügére, a virágporra vagy a latexre, akkor megvan rá az esély, hogy a kiwi esetében keresztreakciót fogsz tapasztalni.

Ha vérnyomáscsökkentőt vagy véralvadásgátlót szedsz, fontos, hogy tisztában légy azzal, hogy a kiwi rendszeres fogyasztása fokozhatja az előbb említett gyógyszerek hatását.

Amennyiben kétségeid vannak a kiwi fogyasztásával kapcsolatban, mindenképp konzultálj a háziorvosoddal!

Forrás: BBC

A figyelmetekbe ajánljuk