
7 tipp, hogy tökéletesen sikerüljön a házi ketchup
A legtöbb recept paradicsompürére épül, de az igazán telt ízhez érdemes zúzott paradicsomot használni. Ez közelebb visz a bolti ketchup textúrájához és színéhez, ráadásul a friss alapanyag sokkal természetesebb, gazdagabb ízt ad a kész szósznak. Nem utolsó sorban: a lassan főzött paradicsom illata már önmagában meghozza a kedvünket a főzéshez.
A fehér borecet nemcsak a jellegzetes pikáns ízt adja, hanem meghosszabbítja a ketchup eltarthatóságát is. Ha szeretjük a markánsabb ízeket, kipróbálhatunk almaecetet vagy balzsamecetet is. Ezek apró változtatások, de nagyon más karaktert adhatnak a szósznak.
A kristálycukor kiegyensúlyozza a paradicsom és az ecet savasságát, miközben finom édes ízt kölcsönöz a szósznak. A mennyiséget persze ízléshez lehet igazítani, ha valaki kevésbé szereti az édességet. Egyesek barna cukrot vagy mézet is szoktak használni, amivel enyhén karamelles tónust kaphat a ketchup.

A házi ketchup attól lesz különleges, hogy tele van aromákkal. Érdemes bevetni többek között hagyma- és fokhagymaport, zellermagot, borsot, mustárport, sőt egy egész szegfűszeget is. Ha egy kicsit merészebbek vagyunk, akár chilivel vagy füstölt paprikával is feldobhatjuk. Az ilyen apró kísérletek segítenek, hogy a ketchup tényleg a saját ízlésünkre szabott legyen.
Bármilyen lassúfőző óriási előnyt jelent: a szósz magától besűrűsödik, miközben megmarad a telt íze. 10–12 órán keresztül főzzük magas fokozaton, fedő nélkül, időnként megkeverve. A hosszú főzési idő alatt a fűszerek szépen összeérnek, és sokkal kerekebb lesz az ízhatás. Amíg a gép dolgozik, mi nyugodtan végezhetjük a napi teendőinket.

Ha elkészült, botmixerrel simítsuk el, majd szűrjük át, hogy a ketchup igazán krémes legyen. Ez a lépés elsőre feleslegesnek tűnhet, de a végeredmény óriási különbséget mutat. A selymes textúra ugyanis az, amitől a házi ketchup valóban versenyre kelhet a bolti változatokkal.
A házi ketchupot légmentesen záródó üvegben tartsuk hűtőben, ahol három hétig megőrzi a minőségét. Ha hosszabb időre szeretnénk eltenni, fagyasztóban akár fél évig is eláll. A kisebb adagokra osztás is jó ötlet, így mindig friss ketchupot vehetünk elő. Nemcsak praktikus, de így könnyebben megőrizhetjük az ízek intenzitását is.
Olvasd el ezt is!