Egy rosszabb napot is képes megmenteni.
Fördős Zé konyhájából származik a rakott kel receptje, amelyhez a következő hozzávalókra lesz szükségünk (4 főre):
A húshoz
- 2 - 3 ek olaj
- 500 g darált sertéshús
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 ml passata
- só, bors
- 1 tk majoranna
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk pirospaprika
- 2 db babérlevél
- 200 ml víz
A rizshez
- 250 g rizs
- 500 g víz
- só
- 2 ek olaj
Az összeállításhoz
- olaj
- zsemlemorzsa
- 8 - 10 levél kelkáposzta (nagy)
- 500 g tejföl
Elkészítés
Először pirítsuk le az olajon a darált húst, erre jön az apróra vágott hagyma és fokhagyma. Amikor üveges lett a hagyma, ráöntjük a passzírozott paradicsomot, majd hozzáadjuk a fűszereket. Ezután az egészet összeforgatjuk. Felöntjük a vízzel, majd fél órán át rotyogtatjuk.
Miközben fő, többször is átöblítjük a rizst, majd felöntjük kétszeres mennyiségű hideg vízzel. Megsózzuk, beleöntjük az olajat, majd magas lángon addig főzzük, míg a vizet beszívta, de még nem főtt meg (olyan 80 százalékosra).
Ezután a kelkáposzta leveleit nagyobb darabokra vágjuk, és forró vízben 2-3 percet előfőzzük. A leveleket lehűtjük hideg vízzel, majd leszűrjük őket.
A húsos ragut összeforgatjuk az előfőzött rizzsel.
Ha mindez kész, összeállíthatjuk a rakott kelt: egy hőálló tál alját olajozzuk ki, majd szórjunk rá zsemlemorzsát. Erre jönnek a kelkáposztalevelek, ezeket megsózzuk. Elterítjük rajtuk a ragut, majd a tejfölt. Ezt ismételjük meg még kétszer. Az utolsó réteg tejfölre szórjunk zsemlemorzsát. 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük készre a rakott kelt 20 perc alatt. Tálalás előtt pihentessük egy negyedórán át.
(Forrás: Street Kitchen)