gray and black moka pot on top of gray gas range oven

Nem szeretnél drága kávéfőzőt? A kotyógos is tökéletes kávét készít

A kotyogós komplett kávérendszer, amelyhez nincs szükség szűrőkre vagy sok helyre a konyhában.


A kotyogós kávéfőzőt 1933-ban találták fel Olaszországban, és a 20. század közepén olasz bevándorlókkal együtt vándorolt Latin-Amerikába és Ausztráliába. A moka fazék, más néven grecas, gyakran a dominikai és kubai stílusú kávék kedvelt főzési módszere. Bár a kotyogós nem helyettesítheti a szakszerűen elkészített eszpresszót, de elég közel kerül hozzá, és lényegesen egyszerűbb is. Egy kávédarálóval, egy kotyogóssal és egy hőforrással erős, eszpresszóhoz hasonló kávét készíthetünk, a terjedelmes és drága gép nélkül.

Lehet, hogy nem a legárnyaltabb és legösszetettebb főzetet készíti, de mivel egyszerű, olcsó és nehéz elrontani, ez az egyik legjobb módja az otthoni kávékészítésnek. Ha jobban kedveli valaki a fényes, finom főzetet, amit egy Chemex kávéfőzőből kaphat, akkor a kotyogós nem biztos, hogy az ő kávéja. De ha az erős, robusztus kávét kedveli, a moka-kanna gyorsan, olcsón és kényes rutin nélkül espresso-szerű eredményt biztosíthat. Ráadásul nem kell hozzá áram, csak tűz.

A moka pot, akárcsak a french press, egyfajta analóg bájjal rendelkezik, ami szintén ideális kempingezéshez, utazáshoz vagy ideiglenes élethelyzetekhez. Melyik a legjobb kotyogós? A Bialetti Moka Express a vitathatatlan klasszikus. Fényes ezüst testével és ergonomikus fekete fogantyújával (amely hírhedt módon megolvad a nyílt láng felett, ha nem középre helyezed, és a felhasználók kénytelenek kicserélni a fogantyút), ez egy ikon. A Moka Express 1 csészényitől (amely egy adag eszpresszót ad) 18 csészényi méretig terjedő méretben kapható, de a 6 csészés modell a jó középút.

A Moka Express nem indukciós kompatibilis, de a Bialetti az eredeti modellt ugródeszkaként használta a különböző iterációkhoz, amelyek kompatibilisek. Ezek közé tartozik a Bialetti Venus - egy rozsdamentes acélból készült mokakanna, amely áramvonalasabb kialakítású, amely az indukciós égővel is működik. A Bialetti Moka Express formájától nem túlságosan eltérő Grosche Milano többféle méretben kapható, olyan színekben, mint a kék, a fekete és az statement piros.

De ami igazán kiemeli ezt a moka-kannát a többi közül, az a visszaadási komponens. Ha Grosche terméket vásárolsz, akkor ezzel hozzájárulsz a biohomokos vízszűrők (amelyek segítenek eltávolítani a vízben lévő kórokozókat) beszerzésének és telepítésének finanszírozásához Indiában, Malawiban, Pakisztánban, a Fülöp-szigeteken, Dél-Szudánban és Ugandában élő közösségekben.

Ha a kotyogóst főleg terepen használnád, a GSI Outdoors egy kompakt és jól szállítható alternatívát kínál, amely megérdemli a helyet a tábori konyhában. Kisebb, mint a legtöbb mokacserép, és egy csészével érkezik, amiből ihatsz. A GSI Outdoors MiniEspresso Set pontosan egy dupla adag kávét készít (bár 4 csészés modell is kapható), amelyet a felső kamra helyett egy vékony kiöntőn keresztül közvetlenül a csészébe főz.

(Forrás: Bon Appétit)


A figyelmetekbe ajánljuk